Мащабна кибератака взе над 200 000 жертви в най-малко 150 държави през последните няколко дни, а според някои прогнози положението даже ще се влоши.

Хакерската атака с вируса WannaCry, който блокира съдържанието на компютри или мрежи, докато не бъде платен откуп, се цели в машини с операционна система Windows.

Той засегна всичко - от болници във Великобритания, през FedEx в САЩ, до карти за плащане на бензиностанции в Китай. Експерти се опасяват, че вирусът може да се разпространи отново днес, пише MarketWatch.

Има няколко лесни начина да изгбегнете вируса и да не ставате негова поредна жертва :

1. Ъпдейт, ъпдейт, ъпдейт. Ако комютърът ви е с операционна система Windows, не пропускайте ъпдейти. През март Microsoft пусна пач за пропуска в оперционната система, в който вирусът се цели, така че ако не сте ъпдейтвали оттогава, вероятно сте изложени на риск.

Най-лесният начин е като одобрите автоматичните ъпдейти, ако вашата операционна ситема позволява това. В противен случай винаги одобрявайте Windows ъпдейтите, така че да разполагате с най-новите подобрения в операционната система, която по този начин ще е най-защитена.

2. Правете бекъп на данните си. Ако най-важните ви данни са запаметени на отделна система, тогава няма да бъдете изложени на риск да изгубите всичките си снимки и файлове, ако бъдете заразени. Най-добрите опции са външен твърд диск, който обновявате редовно и който не е свързан с интернет, или облачна услуга, като Google Drive, Apple iCloud или Microsoft OneCloud.

Тези облачни услуги може също да бъдат обект на хакери, но вероятноста мултимилардна компания да има много по-добра защита от вас и да реагира много по-бързо и с повече ресурси при атака е несравнимо по-голяма.

3. Внимавайте какво отваряте. Особено сега внимавайте с всякакви нежелани имейли, които ви карат да кликнете на линк или да свалите файл. Ако изглежда странно или сайтът е подозрителен, не кликайте. Това може да зарази не само вашия компютър, но и мрежата, в която се намира. Така се разпространява вирусът.

4. Използвайте антивирусен софтуер. Няма гаранция, че антивирусната програма ще хваща всеки вирус, но тя е направена за това. Редовното сканиране на компютъра може да блокира свалянето на вируси и инсталирането на зловреден софтуер на машината ви.

И така, какво ще стане, ако се заразите с най-новия вирус? Вероятно нищо хубаво. Има си причина вирусът WannaCry да се казва така. Той превзема компютъра ви, криптира файловете ви и заплашва да ги изтрие, ако не платите около 300 долара. След известен период сумата нараства.

Можете да пробвате с инструмент за разкодиране да отблокирате информацията си, но това не винаги сработва, а хакерите понякога използват такива приложения като примамка, за да ви заразят допълнително (така че ако сваляте такава програма, го правете само от надежден, официален сайт ).

Другата опция е да платите на хакерите, но от компанията за киберсигурност Check Point предупредиха вчера да не се плаща. От компанията обявиха, че няма доказателства, че хакерите възстановяват обратно файловете на заразените, след като бъде направено плащане.