Супервулкан“ в Италия е по-близо до изригване, отколкото се смяташе досега, предупреждават учени, цитирани от Independent.

Кампи Флегрей, който се намира само на 14 км западно от Неапол, „може би доближава критична фаза“, казват учени от University College London и Vesuvius Observatory.

„Ново вълнение ще увеличи възможността за изригване... Наложително е властите да бъдат готови за това“, отбелязва Кристофър Килбърн, директор на
Hazard Centre към University College London, в доклад, публикуван в списание Nature Communications.

Кампи Флегрей, името му означава „огнени полета“ на смесица от италиански и древногръцки, не е толкова известен, колкото Везувий, но ако изригне, може да се окаже точно толкова опустошителен за градовете Неапол и Поцуоли.

В изследването се отбелязва, че изригването не е неизбежно, но на хоризонта се задава критична фаза. От 2012 г. е обявен кехлибарен код за тревога, а преди това кодът беше зелен.

Експертите, които са изследвали дейността на супервулкана в последните 500 години, твърдят, че широкият 12 километра кратер е „неспокоен“ от седем десетилетия и е предизвиквал малки земетресения през 50-те, 70-те и 80-те години на миналия век.

За последно Кампи Флегрей е бил толкова активен през 1538 г., когато, след 10-годишна дейност, вулканът изригва.

Не се съобщава кога се очаква изригване, но Килбърн отбелязва, че то е част от „тенденция“, наблюдавана при други супервулкани, като Ел Иеро на Канарските острови и Суфриер-Хилс на остров Монсерат, който отне живота на 19 души при изригването си през 1997 г.

Близо един милион души живеят в Неапол, а 360 000 – в близост до кратера на Кампи Флегрей. Изригване би нарушило също въздушния трафик, както се случи през 2010 г., когато исландският вулкан Ейяфятлайокутъл изригна и спря всички трансатлантически полети заради облаците от пепел.