Еманюел Макрон и съпругата му Брижит вече са в Елисейския дворец, а необичайната им връзка е символ на промените, които новият президент цели да донесе във Франция, пише Bloomberg.

Тя е по-голяма от него почти с 25 години. Двамата се запознават в училище, където тя му преподава драма. Макар че нямат деца, 39-годишният президент е младолик доведен дядо на внуците й.

Но Макрон далеч не омаловажава нетипичния си брак, а напротив, използва го като символ на дързостта си, способността си да отправи предизвикателство към установения ред и дори на способностите си на съблазнител.

„Това прегрешение, за което той се е борил като младеж в буржоазна, провинциална Франция, отвежда към усещането за прегрешение, което го доведе до участие в президентските избори“, казва Жан Гариг, преподавател по политическа история в университета в Орлеан. „Въпросът е дали то ще проработи и след като поеме властта?“.

Дързостта на семейното му положение беше отбелязана и от председателя на Конституционния съвет Лоран Фабиюс, който в неделя обяви Макрон за новия френски президент на церемония в Елисейския дворец. Фабиюс цитира френския писател Франсоа-Рене дьо Шатобриан, заявявайки, че Макрон е „човек на своето време“, като допълни „дори в брака си“. Облечена в синя рокля на Louis Vuitton и сако със златисти копчета, Брижит остана невъзмутима.

В известен смисъл, френските избори бяха избор между два много различни вида брак. Макар че Макрон се изправи срещу националистката Марин льо Пен на втория тур на изборите, най-големият му опонент за гласовете на мейнстрийм мнозинството беше консерваторът католик Франсоа Фийон.

Съпругата на Фийон Пенелопе получавала държавна заплата, за да помага на съпруга си от 80-те години на миналия век, но в действителност не вършела особена работа. Брижит беше съветник без заплата на Макрон през цялата му предизборна кампания и сега поема официална роля на първа дама, въпреки че пак няма да получава заплата.

„Има голямо желание за обновяване на политическата класа и за скъсване със старите обществени норми и стари поведенчески кодекси“, казва Мариет Сино, политолог и социолог в института Sciences Po в Париж. „Френското общество е много по-либерално от хората извън страната и дори медиите осъзнават“, допълва тя.

64-годишната Брижит изигра ключова роля при стремглавото изкачване на съпруга й от министър до президент за по-малко от година, като го съветваше за речите му и му помагаше да оформи дневния си ред. Тя беше централна фигура, откакто двамата се запознават като учителка и 15-годишен ученик в гимназия в Северна Франция.

Неговата откритост за връзката им стана ключова част от политическата идентичност на новия президент, която той използва, за да достигне до различни групи избиратели. По време на сесия с въпроси и отговори в Snapchat през април един потребител сподели, че се е влюбил в преподавателката си по право и поиска съвет от Макрон.

„Първо разберете дали чувствата ви са споделени. Ако е така, давайте! Не на табутата!“, заяви бъдещият президент с усмивка.

Защита от папараците

В телевизионно предаване, снимано с ученици в класна стая през март и излъчено в неделя, Макрон е откровен. Обяснявайки „Ромео и Жулиета“ на децата, той казва: „Свършва зле и това е тъжно. Но любовта е по-силна от правилата на хората“. След това говори за собственото си положение: „Има различни видове семейства...Важното е те да са любовен проект“.

На Международния ден на жената през март Макрон каза: „В нашето семейство любовта не е по-малко“, само защото е необичайно. В интервю през февруари пред седмичното списание за хомосексуални Tetu той заяви, че слуховете за него и партньорката му са „отвратително“ отражение на факта, че политиката все още е твърде мачистка.

Имиджът на семейство Макрон като сплотена двойка беше изграден с помощта на Мишел Маршан, ръководител на една от най-влиятелните агенции за папарашки снимки Bestimage. Маршан заля седмичните списания във Франция с култови снимки след победата му на изборите. Една от снимките в Paris-Match на Макрон, който пише победната си реч, докато внуците на съпругата му играят около бюрото му, напомни на сходна снимка на бившия американски президент Джон Кенеди.

Но възрастовата разлика и началото на връзката им провокира доста злословене по техен адрес.

Сатиричният седмичник Charlie Hebdo, известен с хапливите си карикатури, показа бременната Брижит на корицата си и констатацията: „Той ще сътвори чудеса!“. На 8 май Financial Times я определи като накичена, вулгарна блондинка. Ако се заровите по-надълбоко в социалните мрежи, ще стигнете до още по-ужасяващи неща.

Ответен удар

Злословенето накара списание Elle, арбитър на модата и обществените тенденции за френските жени, да публикува защита на Брижит преди последното гласуване на 7 май. „Възрастта на Брижит Макрон: Още колко ще се смеем на това?“.

Главният редактор Адел Бро каза, че коментарите за двойката са „ултра злобни“ и изтъкна, че твърденията, че мъж, който се жени за по-възрастна жена, е таен гей, са „хомофобски“. Статията набра огромна популярност с над 700 000 прочитания във Facebook и над 300 000 на сайта на списанието, което е рекорд.

Предизвикателството за Елисейския дворец е да гарантира, че бракът на Макрон няма да се превърне в политически пасив. Изследване на YouGov от 10 май показа, че 68% от французите се противопоставят на идеята първата дама да има официален статут.

„Американското общество е много по-консервативно от гледна точка на ценности, но приема много повече личния живот на хората. Във Франция е обратното. Макрон не трябва да преиграва с връзката си, защото ще си навлече враждебни реакции“, казва Сино.