Индексът на оборота в сферата на издателската дейност намалява с 8.8% на годишна база през първото теимесечие на тази година, сочат данните на Националния статистически институт.

Това се случва на фона на 3.7% нарастване на индекса на оборота в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения”.

Нарастване на индекса на оборота на годишна база има при почти всички дейности, като най-съществен е ръстът при „Радио- и телевизионна дейност” - с 18.2%, и „Информационни услуги” - с 12.7%.

Освен в издателската дейност, спад в оборта от 6.7% на годишна база се наблюдава и при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика”.

През първото тримесечие на 2017 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи” нараства с 4.3%, в сравнение със същото тримесечие на 2016 година.

Най-висок е ръстът при дейностите „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта” - с 9.8%, и „Пощенски и куриерски услуги” - със 7.6%. Намаление се наблюдава при „Въздушен транспорт” и „Воден транспорт”, съответно с 18.8 и с 6.1%.

При "Други бизнес услуги" най-голямо увеличение спрямо първото тримесечие на 2016 г. е регистрирано при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила” (20.9%) и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации” (20.5%). Спад се наблюдава единствено при „Рекламна дейност и проучване на пазари” - с 3.5%.