Дикцията на членовете на британското кралско семейство изглежда не е достатъчно добра за германците.

Запис с гласа на принц Хари ще отпадне от изпитите по английски език в германските училища, след като учениците го обвинили, че „мънка“, пише британският вестник
Daily Telegraph.

Онлайн петиция с призив изпитът да бъде променен привлече над 43 000 подписа, а учениците се оплакват, че не могат да разберат и една дума от казаното от принца.

Запис с реч на принц Хари за СПИН-а, която той произнесе в детски център в Лесото, била използвана на изпита по слушане с разбиране по време на матура в Германия.

Кралското семейство е много популярно в Германия, а принц Хари и Меган Маркъл често се появяват в пресата. След изпита обаче се появи информация за притеснени ученици и гневни учители в училищата в Северен Рейн-Вестфалия, където се провела матурата.

„Някои ученици бяха изключително разстроени, някои от тях плачеха, разочарованието беше голямо“, казва Бернд Хинке, директор на училището в Дюселдорф. „Учители, дори хора с роден език английски, казват, че са имали затруднение да се справят със задачата за слушане с разбиране“, възмущава се учител пред вестник „Зюддойче цайтунг“.

„Трябваше да изслушаме два подкаста, единия от които реч на принц Хари. И двата бяха много трудни за разбиране. Бях гневен. Изпитът може да реши моето бъдеще“, казва 16-годишният ученик Дарио Шрам, който инициирал петицията. Момчето обаче уточнява, че проблемът не бил само в произношението на принц Хари, а най-вече в заобикалящия го шум.

Матурата е нещо много сериозно в Германия и се отразява на възможностите на учениците за по-нататъшно образование и избор на кариера. Петицията на учениците била подкрепена от два профсъюза на учителите.

Учениците се оплакали и от записа на африканската певица Мириам Макеба, тъй като не успели да чуят нито дума от казаното от нея заради шумната музика.

Странните правила, които ще следва Меган, ако се омъжи за Хари Да се присъединиш към кралското семейство на Великобритания определено води със себе си редица привилегии, но има и недостатъци

На друг въпрос от изпита за апартейда в Южна Африка били използвани много трудни думи, които учениците не били учили. Изпитът съставлявал половината от крайната оценка по английски език, но оценките трябва да бъдат преразгледани съобразно оплакванията. Учениците ще имат възможност да повторят изпита, ако пожелаят.

„С тези промени искаме да гарантираме, че тазгодишният изпит е честен и с основателни оценки“, казва Лудвиг Хеке от правителството на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Властите в провинцията не изразяват мнение за качеството на произношението на принц Хари.