Изграждането на добри навици изисква повече усилия, отколкото предполагаме, защото, за разлика от лошите, за положителните са нужни упорита работа, постоянство и всеотдайност.

Вижте шест съвета как да култивирате добри навици, които ни дават от Bright Side.

1. Решете защо искате да създадете този навик и как това ще ви бъде от полза

Ако нямате конкретна причина, няма да се случи. Определете причините, поради които искате да създадете определен навик. Помислете какво ще постигнете, като го превърнете в част от живота си.

2. Направете го само за 21 дни

Мислите, че създаването на навик звучи страшно. Защо тогава не опитате само за 21 дни? 21 дни е времето, необходимо да се създаде или да се разруши нов навик.

След като можете да го изпълнявате за толкова време, в края на 21-дневния период ще ви бъде много по-лесно да продължите да го правите.

3. Направете го приоритет

Създаването на нов навик изисква време и постоянство. Затова го превърнете в приоритет и се придържайте към него. Ако често забравяте за поставената цел или тя не е важна за вас, ще го правите с нежелание.

4. Определете свързани навици

Повечето навици са взаимосвързани. Например, лягането по-рано и ранното събуждане очевидно са свързани.

Така че, ако искате да поддържате нов навик, идентифицирайте другите навици, които са тясно свързани с него, и премахнете тези, които не ви помагат.

5. Възможни проблеми

Нормално е да срещнете трудности и препятствия, когато се опитвате да култивирате нов навик. Семейно събиране, когато току-що сте започнали диета, постоянен дъжд, когато току-що сте започнали ежедневните си тренировки на открито.

Ключът е да се справите с проблемите и да намерите решение предварително, за да знаете какво да правите, когато се появят препятствията.

6. Проследявайте навиците си

Проследяването на вашите навици ще ви мотивира да вървите напред, тъй като това е вид форма на отчетност пред вас самите. Проследявайте новите навици през 21-дневен период.

След като навикът е завършен през деня, поставете отметка до него. Ако сте го пропуснали, поставете хикс. Преди да го разберете, те ще бъдат интегрирани в ежедневието ви.