Днес искам да ви запозная с интересна статистика. Понеже днес темата е „Шумът на парите“, интересно е да погледнем какво е състоянието на богатствата на европейските народи.

Ефектът от финансовата криза отшумя, доверието на домакинската се завърна. Това е отчетено отдавна, като данните са на Евростат. Това заяви Карина Караиванова, председател на КФН, откривайки форума „Шумът на парите“.

През 2015 г. активите са достигнали 33.5 трилиона евро. За нас е интересно как са инвестирани те. Най-голям дял имат инвестициите в застрахователни и осигурителни продукти. На второ място са инвестициите в депозити и валути. На трето място са вложенията в акции и инвестиционни фондове, информира Караиванова.

Тя допълни, че общият размер на богатството на европейците е два пъти над БВП, който произвеждат.

Интересно е сравнението със САЩ, където приоритетно хората инвестират парите си отново в застрахователни продукти, пенсионни фондове, взаимни фондове, които, от своя страна, инвестират в акции и фондови пазари. Това в дългорочен план дава по-голяма доходност, каза председателят на КФН.

Ако се върнем отново в Европа, най-богатите държави, като Холандия и Великобритания, отчитат инвестиции на населението приоритетно в пенсионни, застрахователни, осигурителни, гаранционни фондове. Като те са почти 60% от всички инвестиции, продължи Караиванова.

От дадените данни мога да направя извод, че богатите са по-малко консервативни, имат добра финансова кулутра, съобразяват се с развитието на пазара, търсят нови възможности за инвестиции. В България огромна част от богатството на населението е в депозити, които през последните две години дават много ниска доходност.

Тук може да помислим за това какви усилия можем да положим, за да увеличим финансовата култура на населението. А за тези, за които считаме, че вече имат богата финансова култура, как да възстановим тяхното доверие по отношение на капиталовия пазар, категоричен е експертът.

По отношение на развитието на българския капиталов пазар, Карина Караиванова каза, че се полагат огромни усилия, за да бъде то насърчено. Налице са позитивни сигнали, има съживяване. Надявам се това съживяване да не е краткосрочно, допълни тя.

И предходни години сме виждали как не за първи път се създават силно положителни нагласи с помощта на един инструмент, които се оказват неустойчиви. Надяваме се да не пропилеем сегашната ситуация и добрите очаквания да бъдат реализирани в нещо дългосрочно, което ще доведе до развитие на българския капиталов пазар.

Днес виждаме един проблем, който е много сериозен. Той е свързан с доверието на малкия, големия, средния акционер, на инвеститорите. За да възстановим това доверие, за него трябва да работят всички – инвеститори, клиенти, основни играчи на пазара и др. Това трябва да се случва ежедневно, с малки стъпки, с малки решения, но постоянно.

Без да се възстанови доверението в българския капиталов пазар, който представлява една огромна възможност за подобряване на финансовото благосъстояние на българското население, за съжаление, тя няма да бъде използвана, посочи още Карина Караиванова.

Спонсори на проявата през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook.