Започва ремонтът на площад "България пред НДК, който ще струва 5 милиона лева, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по Канал 3.

"Въпреки обжалванията и процедурите, ние се надяваме да започнем и завършим в срок. Хидроизолацията е нарушена, някъде тя изобщо не е изградена. Ето защо отделихме площада, защото не може само да сменим плочките, а в подлеза на НДК да продължи да тече", поясни кметът на София.

Друг важен проект във връзка с българското председателство на ЕС е създаването на единна система за сигурност, за която Софийска община зависи от финансиране от държавата.

"Около 2.5 милиона лв ще струва, по нашата оценка, отскоро имаме министерство и министър за председателството, надявам се на напредък в следващите месеци", каза още Йорданка Фандъкова, цитирана от вестник "Стандарт".

Сред другите ремонти в столицата, тя изтъкна задаващото се обновяване на бул. "България". "Той беше в добро състояние, но след ремонтите на други булеварди в София, вече изглежда доста по-зле от тях", констатира тя.

За един от най-коментираните от обществото проекти - "за" или "против" паветата по бул. "Дондуков", кметът каза: "Няма да махаме паветата, ремонтът вече започна чрез "Софийска вода" от пресечката с бул. "Левски" към "Кракра". Ще бъде много тежък ремонт, отново поставих въпроса пред фирмата изпълнител за крайния срок: до 15 септември трябва да сме приключили".

Йорданка Фандъкова припомни, че от 15 юни се отваря за движение затвореният участък за метрото при "Патриарх Евтимий", за да се възстанови еднопосочното движение.