Хората винаги са били очаровани от това, което би се случило, ако настъпи апокалипсис. И това вероятно е причината, поради която Холивуд прави толкова много филми за края на света.

Bright Side също се интересува от темата. От онлайн изданието решават да разберат какво ще се случи, ако Земята изведнъж спре да се върти.

Вижте последствията:

1. Всички обекти ще летят на изток с висока скорост по свой собствен импулс

Ние не забелязваме огромната скорост, с която Земята се върти. Но ако тя спре, според Стен Оденвалд от НАСА, всички предмети на повърхността й ще се откъснат и ще полетят на изток с висока скорост.

Тя ще бъде най-голяма на Екватора – около 1609 км/ч, докато по-близо до полюсите ще достигне 1287 км/ч.

2. Биха се появили огромни вълни

Силата на импулса би накарала водата в моретата и океаните да се премести, образувайки изключително силни цунами вълни, движещи се на изток. Те биха изтрили крайбрежните градове от лицето на Земята за минути.

3. Ураганен вятър

Атмосферата ще продължи да се движи и инерцията й ще я накара да се върти около планетата - вероятно няколко пъти. Стартовата скорост на въздушния поток би била огромна: повече от 1770 км/ч. Възможно е Земята да загуби част от своята атмосфера.

4. Цялата вода на Земята ще се събере в два океана и ще се формира нов континент

Водата се сега се концентрира около Екватора поради центробежната сила на въртенето. Внезапното му спиране би довело до това сухоземните маси и водата да се преразпределят, за да формират два големи океана на двата полюса.

Земята на Екватора пък ще се издигне и ще се превърне в гигантски нов континент.

5. Ще започнат изригвания на вулкани, урагани и земетресения

Огромната кинетична сила на Земята и инерцията й ще разтърсят планетата до ядрото й. Резултатът е доста предсказуем: мощни урагани, вулканични изригвания и разрушителни земетресения.

6. Земята ще се превърне от геоид в сфера

Геоидната форма на Земята се дължи на нейното въртеливо движение. Ако планетата спре, нейната форма ще стане по-сферична.

7. На едното полукълбо ще бъде горещо като в пустиня, докато на другото ще бъде студено като на Антарктика

Ако Земята спре да се върти около Слънцето, според НАСА, в едното полукълбо ще е нетърпимо горещо, а в другото – ледено студено. Освен това ще има 6-месечен ден, последван от нощ със същата дължина.

8. Магнитното поле, защитаващо Земята от опасно космическо излъчване, ще изчезне

Магнитното поле основно се формира благодарение на процесите на външното ядро ​​(изградено предимно от желязо) и въртенето на планетата. Но ако движението спре, полето ще изчезне. То ни защитава от слънчевия вятър: заредени частици от Слънцето, които биха унищожили всяко живо същество.

9. Ако хората оцелеят, ще трябва да живеят под земята

Не е ясно дали човечеството ще може да се адаптира към новите условия на живот. Ако все пак това се случи, хората ще трябва да живеят под земята и да излизат навън единствено в защитни костюми поради радиация.

10. Луната ще падне на Земята

Проф. Вон Прат от университета в Станфорд казва, че движението на Луната също ще се забави и разстоянието й със Земята ще намалее. С течение на времето спътникът вероятно ще падне върху нашата планета.

В действителност, Земята наистина се забавя. В младостта си тя се върти много по-бързо: един ден продължава само 6 часа. Гравитизмът на Луната пък предизвиква приливи и отливи, които постепенно намаляват скоростта на движението на Земята.

NASA изчислява, че дължината на деня се увеличава с 2.3 милисекунди на всеки 100 години. След милиарди години дните ще станат няколко пъти по-дълги и тогава нашата планета вероятно ще спре напълно да се върти.