Uber уволни над 20 души и предприема други действия срещу служители след разследване за тормоз, съобщава ВВС.

Компанията уточни, че уволненията са свързани със сексуален тормоз, грубо отношение и лоша корпоративна култура. Uber си навлече критики заради отношението си към жените, след като бивша служителка написа унищожителна публикация в блог за преживяванията си.

Това доведе до две разследвания и разкриването на 215 жалби за тормоз и други обвинения. Uber трябваше да се справя с поредица от противоречия в последните месеци, включително недоволство от агресивните корпоративни тактики и дело, заведено от компанията собственик на Google - Alphabet, заради обвинения в открадната технология за самоуправляващите се коли.

Редица високопоставени ръководители подадоха оставка заради сътресенията, включително ръководител на инженерния отдел, който не разкрил обвиненията в тормоз срещу компанията. Записаните на видео пререкания между генералния директор на Uber Травис Каланик и шофьор на компанията заради намаляващите цени също предизвикаха критики и станаха причина той да заяви, че се нуждае от „помощ в лидерството“.

Сюзан Фауъл, която написа критична блог публикация за Uber, съобщи, че компанията е игнорирала оплакванията й от сексуален тормоз. Публикацията, която беше споделена многократно, принуди Каланик да започне разследване.

Проблемите на Uber надхвърлят сексизма и Силициевата долина. Правната кантора Perkins Coie е разгледала 215 иска, включващи сексуален тормоз и дискриминация, както и други жалби, каза говорителка на Uber.

По 100 от тях е препоръчала да не се предприемат последващи действия, 57 са в процес на разглеждане, а виновните по останалите жалби са получили предупреждение. Някои от уволнените са заемали високопоставена позиция, допълни говорителката.

От 215-те иска 54 са били за дискриминация, 47 за сексуален тормоз, 45 за непрофесионално поведение, 33 за грубо отношение, 19 за други видове тормоз, 13 за отмъщение, 3 за заплаха за физическата сигурност, 1 за неправомерно уволнение.

20 служители са били уволнени, 31 са включени в обучителни програми, 7 са получили последно предупреждение, а 57 иска все още са в процес на разглеждане. Освен това Uber e наела Ерик Холдър, биш правосъден министър по времето на Барак Обама, който да разследва корпоративната култура.

Заключенията от доклада бяха предоставени на Борда на директорите, а препоръките трябва да бъдат обявени публично идната седмица. Вече обаче се наблюдават някои промени. Uber обяви тази седмица, че наема две жени на високопоставени позиции в компанията.

Франсис Фрей, преподавателка в Harvard Business School, ще бъде вицепрезидент за лидерството и стратегията и ще работи с ръководителката на отдел „Човешки ресурси“ Лиан Хорнси. Самата Хорнси също е сравнително нов служител, след като беше назначена през януари.

Бозома Сейнт Джон, бивш ръководител на маркетинговия отдел на Apple, също се присъедини към Uber като директор по брандинга.

Компанията има над 12 000 служители в целия свят. От тях около 36% са жени, показва доклад за разнообразието на Uber, публикуван по-рано тази година. Жените заемат около 15% от технологичните позиции.