Индийски милиардер ще инвестира в голяма мина за въглища в Австралия. Новината е посрещната с бурно неодобрение от местни активисти, които смятат, че това би било катастрофа за околната среда.

Бизнесменът Гуатам Адани заяви, че проектът му за добив на въглища на стойност 12 млрд. долара е получил зелена светлина от австралийското правителство, като мината ще бъде в североизточния щат Куийнсленд.

„Това е най-голямата единична инвестиция на индийска компания в Австралия и вярвам, че други ще последват примера с инвестиции и търговски сделки”, казва Адани в изявление, цитирано от CNN.

Компанията на милиардера Adani Group ще построи и железопътна линия с дължина близо 400 километра, временна писта за самолети в близост до мината, като всичко това ще създаде 10 хил. работни места.

Защитници на околната среда и редица политици обаче се противопоставиха на проекта, заявявайки, че всичко това ще нанесе сериозни щети на природата.

Greenpeace Australia описва проекта като „смъртна присъда” за Големия бариерен риф.

„Хората в Австралия отхвърлиха този токсичен проект”, казва активистът от Greenpeace Никола Казюл в изявление. По думите му, ерата на въглищата е отминала и понастоящем е нужно да се върви в посока отделяне от изкопаемите горива.

Индия, където Адани планира да доставя по-голямата част от добитите въглища, се опитва да направи този преход, макар че страната разчита на въглища за 60% от необходимата й енергия.

Индийското правителство се цели в това да засили влиянието на соларната енергия до 2022 г., като към днешна дата слънчевата енергия е по-евтина от тази, генерирана чрез въглища.

„Няма смисъл да планираме огромни дългосрочни инвестиции във въглища, след като имаме излишък от енергийни продукти и намаляваща цена на възобновяемата енергия”, казва Винай Рустаги, управляващ директор на енергийния консултант Bridge to India. По думите му, трудно може да се види някакво качество в тази новина, от индийска гледна точка.

Милиардерът Адани обаче не вижда нещата по този начин. Според него, проектът ще реши „енергийната бедност” в Индия, където около 300 млн. души все още нямат електричество.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи Индия в своята реч относно индустрията с въглища в контекста на решението му за оттегляне от Парижкото климатично споразумение. Индия отвърна на удара, като препотвърди своя ангажимент към пакта.

Замърсяването не е единственият аргумент срещу планирания проект в Австралия. Предложението да се използват парите на австралийските данъкоплатци също предизвика възмущение сред местните. Проектът на Adani бе замразен за малко поради липса на данъчни облекчения, но в крайна сметка, милиардерът и властите постигнаха споразумение.

Един от законодателите в Куйнсланд Лариса Уотърс, която е против проекта, описа решението за стартиране на мината като ПР сензация.

Адани посочва, че ще стартира мината, независимо дали ще има протести или не.