Режисьорът на документални филми Майкъл Мур създаде сайта TrumpiLeaks, който позволява на информатори да споделят безопасно информация от администрацията на Тръмп, съобщава Independent.

Пускането на сайта на Мур става един ден, след като министерството на правосъдието обвини в изтичане на информация млада жена, работила за компанията Pluribus International Corporation, която изпълнява поръчки за държавни агенции в САЩ, като армията и военното разузнаване.

Риалити Лей Уинър предала топ секретен доклад на Агенцията за национална сигурност на изданието The Intercept, в който са описани две кибератаки на руското военно разузнаване, включително една срещу компания, продаваща софтуер, свързан с регистрирането на избирателите. The Intercept съобщи, че докладът е бил предаден анонимно.

Мур, който е остър критик на Доналд Тръмп, написа писмо, публикувано от Huffington Post, в което твърди, че „патриотично настроените американци в администрацията, правораздавателните органи и частния сектор, разполагащи с информация за престъпления, нарушения на общественото доверие и неправомерно поведение от страна на Доналд Тръмп и служителите му, трябва да направят това публично достояние в името на защитата на САЩ от тиранията“.

Сайтът му включва криптирани приложения за изпращане на съобщения, като Signal и Peerio, които информаторите могат да използват, за да изпращат информация дигитално. Сведения до Мур могат да бъдат изпращани и по пощата, и по имейл.

„Осигурихме няколко инструмента, които можете да използвате, за да изпращате информация и документи безопасно, включително снимки, видео и/или аудиозаписи“, пише Мур.

„Макар че нито една форма на дигитална комуникация не е 100% сигурна, инструментите, които използваме в TrumpiLeaks, са най-сигурната технология за защита на анонимността ви“, уверява режисьорът.

В момента той работи по нов документален филм, наречен „Фаренхайт 11/9“, който разказва за администрацията на Тръмп. Мур беше режисьор и продуцент на филма „Фаренхайт 9/11“, който беше критичен поглед към президентството на Джордж У. Буш и войната срещу терора.