ОИСР прогнозира, че глобалната икономика ще постигне растеж от 3.5% тази година - най-доброто й представяне от 2011 г. насам. Очаква се растежът да достигне 3.6% през 2018 г., съобщава ВВС.

Това е леко подобрение спрямо март, когато организацията прогнозираше растеж от 3.3%. ОИСР съобщи, че повишената търговия и инвестиционни потоци компенсират по-слабите очаквания за икономиката на САЩ.

Пространство за подобрение

Въпреки повишените прогнози на ОИСР за глобалния растеж, генералният секретар Анхел Гуриа остава предпазлив.

„Всичко е относително. Не бих искал да се радваме на факта, че вървим от много лошо към посредствено. Това не означава, че трябва да свикваме или да живеем с това. Трябва да продължим да се стремим да се справяме по-добре“, каза Гуриа.

Той предупреди, че подобрените перспективи могат да пострадат заради протекционизма и че те не са достатъчно силни, за да задоволят очакванията на хората за по-добър стандарт на живот или по-голямо равенство.

Растежът продължава да е по-нисък от нивата преди финансовата криза през 2008-2009 г.

Ограничаване на разходите

За британската икономика ОИСР съобщи, че тя ще се забави в идните години заради несигурността във връзка с брекзит и затягането на коланите от потребителите заради по-високите цени и по-ниските заплати.

„Очаква се домакинствата да продължат да подкрепят потреблението, като намалят още повече равнището на спестяванията си. Инвестициите на бизнеса вероятно ще намалеят на фона на несигурността и ниските корпоративни маржове“, отбелязва ОИСР.

Растежът в Германия е помогнал за подобряването на икономиката на еврозоната. Организацията очаква растеж от 1.8% тази и следващата година спрямо 1.6% през 2017 и 2018 г.

ОИСР понижи прогнозата си за САЩ въпреки по-слабия долар, който стимулира износа, и намаляването на данъците, подкрепящо разходите на домакинствата и инвестициите на бизнеса.

ОИСР прогнозира, че американската икономика ще нарасне с 2.1% тази година и с 2.4% догодина. Това е понижение спрямо март, когато организацията предвиждаше растеж от 2.4% тази година и 2.8% през 2018 г.

Главният икономист на ОИСР Катрин Ман смята, че понижените перспективи за растеж са свързани със забавянето на администрацията на Тръмп да приведе в действие планираното намаляване на данъците и разходите за инфраструктурни проекти.