Доларовият индекс, който следи представянето на щатската валута спрямо шест други основни валути, достигна до ниво от 97.50 в петък, което е най-високото му ниво от 30 май, а днес отчита лек спад до 97.17.

Погледите на инвеститорите тази седмица ще са насочени към двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, на което основен въпрос ще бъде евентуалното повишение на лихвените нива.

Изследване на The Wall Street Journal сред 60 водещи икономисти от началото на месеца посочи, че голяма част от тях (93.2%) очакват повишение на лихвите от 0.25 на сто в края на заседанието, което ще се проведе утре и в сряда. Месец по-рано този процент бе 88.1 на сто.

След понижението си от 1.7% в петък, британският паунд остава почти без промяна рано днес на ниво от 1.2743 спрямо щатския долар.

В петък паундът дори поевтиня с 2.5% по време на сесията до най-ниското си ниво от средата на април, след като станаха ясни резултатите от парламентарните избори.

На тях Консервативната партия на Тереза Мей не успя да спечели мнозинство, а това се случва само седмица преди началото на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз, които ще започнат идния понеделник.

В петък технологичният индикатор Nasdaq завърши борсовата сесия с понижение от 1.8%, а разпродажбите по основни позиции, като Apple, Facebook, Alphabet, Microsoft, Netflix и др., се пренесоха и на азиатските пазари.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI губи към момента 0.24%, след понижения при Samsung Electronics Co. и Tencent Holdings. Японският Nikkei 225 отчита спад от 0.5%, като основна причина за това са разпродажбите при Fast Retailing Co. и SoftBank Group Corp.

Южнокорейският KOSPI бележи понижение от 1%, основният индикатор в Хонконг Hang Send отчита спад от 1.2%, докато в Китай Shanghai Composite Index отстъпва с половин процент. Пазарите в Австралия, Малайзия и Филипините остават затворени днес заради празници.

След тридневен спад цената на златото добавя 0.1%, до 1267.16 долара за троуйнция, докато петролът поскъпва с около половин процент, след неочакван ръст в щатските запаси през изминалата седмица.