Оризови бисквити

През 80-те и 90-те години те се смятаха за диетични заради ниското съдържание на мазнини, но не бъдете лекомислени.

Техният гликемичен индекс е 91 (чистата глюкоза е 100), което ги прави богат източник на въглехидрати и водят до повишаване на кръвната захар. А това определено не е добре, ако искате да отслабнете.

Нискомаслен дресинг за салата

Те са идеален пример за добра/лоша храна. Салатеният дресинг е комбинация от оцет (който помага за контролиране на кръвната захар) и растителни масла (пълни с есенциални мастни киселини и понякога антиоксиданти).

Въпреки това, необяснимият страх от хранителните мазнини принуди много компании да се забъркат с тази „перфектна“ смес. Получените в резултат на това нискомаслени дресинги са пълни със захар и сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза, емулгиращи агенти и други тайни, за да бъдат толкова вкусни.

Сейтан

Той идва от Азия и е обикновен заместител на месото във вегетариански ястия. За разлика от много месни заместители, сейтанът не е извлечен от соя, а е направен изцяло от пшеничен глутен.

Последният е силно алергенен протеин, който естествено се среща само в малки количества при продукти от пшеница. Въпреки че няма проучвания, свързващи приема на сейтан с повишеното разпространение на алергии или непоносимост към глутен, бъдете внимателни при консумацията му.

Акула

Съотношението риск/полза от ядене на риба (ползите от омега-3 мазнини спрямо риска от живачно натравяне) обикновено се пада в полза на омега-3 мазнините и техните предимства за здравето. Акулата е едно от изключенията.

Въпреки че съдържанието на омега-3 мазнини е подобно на рибата тон, акулата съдържа почти три пъти по-голямо количество живак. Сьомгата е най-добрият избор за набавяне на омега-3 мазнини, като същевременно рисковете от живачен прием са минимални.

Рафинирани и преработени зърнени храни

За съжаление, това не изключва по-голямата част от въглехидратите, които се намират по рафтовете на супермаркетите. Такива са рафинираните и прерабогатени храни, като някои зърнени закуски, тестени изделия и оризови продукти, в които естествено срещащите се влакна, витамини и минерали са премахнати.

Компаниите след това заменят фибрите със синтетичните варианти на витамини и минерали, които първоначално са били отстранени.

Подсладени със захар напитки

Ако спрете да консумирате само едно нещо в този списък, то това трябва да бъдат напитки, подсладени със захар. Празните калории увеличават талията ви, без да дават ситост.

Плюс това, простите захари водят до понижаване на добрия холестерол и повишават нивата на триглицеридите (два рискови фактора за сърдечни заболявания). Пиенето на захарни напитки също така е причина за по-лесни възпалителни процеси на организма ви, което прави по-трудно възстановяването от тренировка и увеличава риска от множество хронични заболявания.

Качамак

Друг рафиниран въглехидрат, който се прави от царевично брашно. От гледна точка на хранителните веществаь липсват значителни количества витамини или минерали, има малко количество фибри и няма есенциални мазнини. Обикновено той върви с много масло, сирене или сметана, което го прави едно не твърде здравословно ястие.