Хакери от Китай успяха да получат достъп до стотици уеб камери и възможността да наблюдават чрез тях собствениците им. Те дори са създали групи в социалните мрежи, където предлагат потребителското име и паролата на „уловените“ устройства.

Ако у дома разполагате със свързана с интернет камера, препоръчително е да смените незабавно паролата й. Иначе има вероятност някой от другия край на света да ви следи.

За целта са необходими едва 28 долара – срещу тях китайските хакери предлагат операционна система, която дава достъп до уеб камери в цял свят.

Операционната система сканира камерите, които са уязвими, независимо къде се намират по света, и с лекота получава достъп до тях. В зоната на риск от взломяване са различни устройства.

И в момента списъците с няколко стотици акаунти ежедневно се публикуват и са с открит достъп. Защо хакерите го правят? Само за да демонстрират своите възможности, които впоследствие продават.

Експерти по кибербезопасност предупреждават, че проблемът касае на първо място устройствата, които не са с променени потребителско име и парола от момента на инсталирането им.

Вицепрезидентът на компания Acronis Евгений Асеев твърди, че да се взломи устройство не е кой знае какво усилие, тъй като често се използва еднакъв софтуер с една и съща уязвимост.

Специалисти съветват да не използваме зададените в самото начало потребителско име и парола. Те препоръчват да следим за обновяване на устройствата, които са изложени на риск.

Проблемът в случая е свързан с това, че камерите се превръщат в мощно оръжие в ръцете на киберпрестъпниците. Припомняме, че през есента на миналата година армия от принтери, кафеварки и други битови устройства осъществи най-голямата интернет атака в историята.