Хакерите, които успяха да криптират файловете на 200 хил. компютъра по света, искайки откуп под формата на биткойн, за да ги отключат, са спечелили около 50 хил. долара. Това посочва източник от индустрията пред американската медия CNBC.

В края на миналата седмица вирус, носещ името WannaCry, зарази машини в около 150 страни по света. Вирусът криптира повечето файлове, намиращи се на хардиска на компютъра, след което приканва потребителите да платят 300 долара чрез виртуалната валута биткойн, за да бъдат разкриптирани засегнатите файлове.

Джеймс Смит, изпълнителен директор на Ellptic - базирана в Лондон компания, която се е специализирала в проследяване на престъпници, използващи криптовалути, разкрива детайли около измамата.

От петък миналата седмица до сега едва около 50 хил. долара, под формата на биткойн, са били трансферирани към хакера, посочва Смит. По груба сметка, това прави около 165 души, които са платили посочения откуп.

„Наблюдаваме, че броят на плащанията започва да се увеличава днес (понеделник)“, казва Смит.

След 72 часа от датата на атаката хакерите обявиха, че „таксата“ ще скочи двойно до 600 долара, а седем дни след това файловете ще останат перманентно криптирани.

По думите на експерта, след удвояване на искания откуп е вероятно трансферите да се засилят значително.

Различните правителства по света, както и експертите по сигурността, съветват потребителите да не плащат исканата сума.

Една от вероятните причини платената сума към хакерите да е толкова ниска е, че доста хора нямат представа как да придобият биткойн и да се разплатят с него.

Все още няма доказателства, че ако откупът бъде платен, действително файловете ще бъде отключени.

„Процесът по декриптиране е проблематичен, меко казано“, казват от компанията за киберсигурност ChekPoin в своя блог.

За разлика от подобни вируси, WannaCry не посочва начин за плащане към конкретен човек. Повечето подобни вируси генерират отделен биткойн портфейл, от който трябва да стане плащането, като по този начин е ясно към кого трябва да бъде пратен ключът за декриптиране.

WannaCry, от своя страна, изисква само плащане...

Хакери, които искат откуп под формата на биткойн, не е някаква екзотика, а вече утвърден модел. Причина за това е, че съществува схващането, че трансакциите чрез криптовалути са непроследими и анонимни.

В първите години на технологията навярно разплащанията с криптовалути действително са били непроследими, но към днешна дата вече съществуват методи за проследяване.

По-конкретна яснота около идентичността и местоположението на хакера евентуално може да се придобие, когато той или тя тръгне да тегли събраната сума, открехват вратата от Elliptic.