Японският основен борсов индекс днес се приближи до двегодишен връх, след като цените на акциите на компаниите износителки бяха облагодетелствани от силния долар.

Инвеститорите очакват по-късно днес изказване на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън да подкрепи прогнозите за още едно вдигане на лихвите през тази година.

Йелън се очаква да участва в дискусия на световни икономически въпроси в Лондон. Други ръководители от Фед също се очаква да говорят по-късно днес.

Японският основен индекс Nikkei 225 за последно отчиташе ръст от 0.3%, до 20 213.62 пункта. Повишение над 20 318.11 пункта - връх, достигнат преди седмица, би отвел Nikkei до най-високото му ниво от август 2015 г.

Въпреки понижението на лихвите по щатските държавни облигации, доларът продължи поскъпването си от вчера и се разменяше срещу 111.960 йени, след като преди това за кратко нарасна до едномесечен връх от 112.075.

Еврото се търгува почти без промяна на ниво от 1.1186 спрямо долара, след като отстъпи от 11-дневния връх от 1.1220, достигнат вчера, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги защити паричната й политика.

На азиатските пазари днес липсваха силни катализатори, след като вчера S&P 500 и Dow Jones затвориха почти без изменения.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI остана почти без промяна.

След като отчиташе рекордни нива в последните два месеца - на фона на очакванията, че компаниите износителки ще отчетат добри печалби, южнокорейският KOSPI нарасна с 0.1%.

Основният индекс на борсата в Шанхай се понижи с 0.1%, а докато австралийският основен индекс изгуби 0.3%.

На финансовите пазари има едно цялостно усещане за предпазливост, заявяват анализатори пред Reuters, отбелязвайки, че цените на суровини, като суровия петрол, продължават да се колебаят, макар че разпродажбите напоследък спряха.

Цените на петрола до голяма степен днес остават без промяна на фона на стабилизирането на пазара в последните три дни.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха с 0.1%, до 43.43 долара за барел. Цената на контракта отстъпи до 10-месечно дъно от 42.05 долара за барел миналата седмица и върви към 10% понижение за месеца.