След тригодишни преговори и предложения в три различни града, създателят на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас най-накрая осигури зелена светлина за музея си, съобщава CNN.

Плановете за Музея Лукас за наративно изкуство бяха одобрени единодушно от Градския съвет на Лос Анджелис във вторник, с което се сложи край на дългото чакане за намиране на дом за проекта.

Според официалния сайт на музея, сградата на стойност 1.2 млрд. долара, посветена на изкуството на разказването на истории, ще бъде построена без пари на данъкоплатците. Лусан и съпругата му Мелъди Хобсън ще дарят част от колекцията си от картини, илюстрации и реквизити от филми.

Наред с картини на художници, като Едгар Дега и Пиер-Огюст Реноар, музеят ще излага сторибордове, произведения на изкуството и реквизити от холивудски филми. Колекцията включва предмети от поредицата „Междузвездни войни“, включително оригиналната маска на Дарт Вейдър, и първия лазерен меч, използван от Люк Скайуокър.

Музеят, който трябва да отвори врати през 2021 г., ще започне да се строи догодина. Одобреното място в Изложбения парк в южната част на Лос Анджелис е близо до университета в Южна Калифорния, където Лукас учел кино.

„Музеят Лукас за наративно изкуство ще добави още една първокласна институция към културния пейзаж на града ни и ще доведе спиращо дъха архитектурно бижу в Изложбения парк“, каза кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети в комюнике.

„Гордея се, че работих с Джордж Лукас и Мелъди Хобсън, за да донесем този невероятен подарък на Лос Анджелис и приветствам Градския съвет да гласува за одобряването на този бисер за Южен Лос Анджелис, който ще докосне живота на жителите на града и на посетителите му в идните поколения“, допълни кметът.

Галерийното пространство ще заема около една трета от сградата с площ от 27 000 кв. м. Сградата, проектирана от базираната в Пекин архитектурна компания MAD Architects, ще включва също театри, класни стаи и лекционни зали.

„Това е огромно знание, което хората могат да изследват“, каза основателят на MAD Ма Янсон пред CNN малко след съобщението във вторник.

Лукас обаче беше и критикуван за проекта. В язвителна редакционна статия, публикувана по-рано тази година, арт критикът на Los Angeles Times Кристофър Найт определи музея като „сантиментална суетна галерия, напомпана с блудкави емоционални стероиди“.

Дълго търсене на дом

Проектът беше обявен за първи път през 2014 г., въпреки че оттогава се натъкна на множество спънки. Лукас първоначално се надяваше да построи музея в Чикаго, но в крайна сметка оттегли предложенията си, позовавайки се на „големи закъснения“, причинени от лобистката група „Приятели на парковете“.

Но през януари Бордът на директорите на музея съобщи, че кандидатурата на Лос Анджелис е спечелила. Оставаше да бъдат внесени допълнителни планове и да се разгледа доклад за въздействието върху околната среда. Във вторник Градският съвет на Лос Анджелис подкрепи предложението с 14-0 гласа.