В света има 226 450 ултрабогаташи. Състоянието им, надхвърлящо 30 млн. долара, ги поставя в категория, която непрекъснато нараства, показва докладът за ултрабогатството за 2017 г. на компанията Wealth-X, която изследва и оценява богатството и има централи в САЩ, Великобритания и Сингапур.

А в последната година е регистрирано нарастване както в броя на хората, определени като богати, така и в състоянието, което са натрупали. Но в кои градове живеят най-заможните хора в света?

8350 милионери със състояние от 30 млн. долара и повече живеят в Ню Йорк. В Хонконг има 7650 ултрабогаташи, 6040 милионери живеят в Токио, 4600 богаташи са избрали да живеят в Лос Анджелис, 3630 милионери живеят в Лондон.

„Ню Йорк е основният финансов център в света и най-голямата регионална икономика в САЩ, която продължава да е мощен притегателен център за ултрабогаташите“, посочват авторите на доклада, цитирани от BBC.

Другите два глобални финансови центъра - Хонконг и Токио, заемат второ и трето място в класацията. Японската столица е регистрирала най-голямо увеличение на милионерите в процентно отношение сред 30-те основни града в класацията.

От градовете в топ 30 над половината са американски. В топ пет на предпочитаните от милионерите американски градове попадат Ню Йорк с 8350 души, Лос Анджелис с 4600, Чикаго с 3110, Вашингтон с 2570 и Далас с 2330.

„Всички, с изключение на Хюстън, са регистрирали увеличение на ултрабогаташите си през 2016 г., възползвайки се от по-доброто представяне на националните финансови пазари, трайното разрастване на доходоносния технологичен сектор и стабилността на американската икономика в несигурни времена“, пишат авторите на доклада.

Градове, като Сан Франциско, Хюстън, Бостън, Филаделфия, Сиатъл, Атланта, Маями, Минеаполис, Детройт, Сан Диего и Финикс, също са предпочитани от богаташите.

Случаят на Лондон

Британската столица е на пето място сред градовете с най-много милионери в света и на първо сред европейските градове с 3630 души с повече от 30 млн. долара.

Въпреки това Лондон е регистрирал през 2016 г. най-големия пропорционален спад на ултрабогатите в класацията, тъй като „равнищата на богатство бяха засегнати от слабостта на валутата и притесненията, свързани с брекзит“, пишат авторите на доклада.

Париж - друг голям европейски град, предпочитан от най-заможните, скъсява дистанцията с британската столица с 3440 милионери.

Петте държави, в които живеят най-много богаташи в света, са САЩ със 73 110 милионери, Япония с 16 740, Китай с 16 040, Германия с 13 420 и Великобритания с 8860. През 2016 г. ултрабогаташите са се увеличили с 3.5% до 226 450 души, в сравнение с предишната година.

Това е частична компенсация, в сравнение със сериозния спад регистриран през 2014 и 2015 г, пишат авторите на доклада. Комбинираното богатство също се е увеличило през 2016 г., нараствайки с 1.5%, до 27 млрд. долара.

Почти половината от ултрабогатите притежават между 30 и 50 млн. долара. През 2016 г. милионерите на всички равнища в света са се увеличили по брой и са регистрирали нарастване на нетното състояние. Изключение правят мултимилионерите.

Тази група е регистрирала спад на броя с 3.1%, в сравнение предишната година. Това е първият спад от световната финансова криза насам, който е отнел 3.7% от комбинираното богатство в долари на мултимилионерите.

Но броят на мултимилионерите продължава да е значителен. Те съставляват 1.1% от всички ултрабогаташи и контролират почти 28% от световното богатство, допълват авторите на доклада.

Кои са те?

Има осем души, които са концентрирали по-голямо богатство от половината от най-бедното население на света, около 3.6 милиарда души. Според доклад от януари на благотворителната организация Oxfam, която се бори срещу неравенството, пропастта между богатите и бедните е „по-голяма, отколкото се опасявахме“.

Сред най-заможните милионери, според Forbes и Oxfam, са Бил Гейтс, съосновател на Microsoft със състояние от 75 млрд. долара, Амансио Ортега, основател на собственика на Zara Inditex с 67 млрд. долара и Уорън Бъфет, мажоритарен акционер в Berkshire Hathaway с 60.8 млрд. долара.

Мъжете продължават да доминират сред милионерите. Жените съставляват едва 12.8% от богатството през 2016 г. Процентът остана стабилен в последните години, показва изследването на Wealth-X.

Но средното богатство до голяма степен е сходно за двата пола със 110 млн. долара за жените и 120 млн. долара за мъжете. Интересното е, че мнозинството от дамите са натрупали състоянието си сами, а не са го наследили. Това означава, че половината, или поне една трета от богатството им, е плод на бизнес начинания и/или успешни инвестиции.

В същото време, богатството на 22% от най-богатите хора в света е натрупано чрез комбинация от наследство и личен бизнес.