Длъжността „ракетострелец” официално ще бъде вписана в общия класификатор на професиите в България. Това са хората, които изтрелват специалните ракети, предназначени за борба с градушките.

Ангажиментът за вписване в класификатора бе поет от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предава пресцентъра на ведомството.

Освен вписването на професията - нещо, за което синдикатите настояват от години, Порожанов подписа споразумение със синдикалните организации от Изпълнителна агенция за борба с градушките да бъде изплатена допълнителна сума в размер на 386 хил. лева за парични бонуси на служителите на агенцията.

Това означава, че хората борещи се с градушките у нас ще получат допълнителен бонус от средно 500 лева на човек, съгласно последната им атестация като държавни служители за първото полугодие на тази година.

Министърът се ангажира също и да се потърсят начини за повишаване на възнаграждението през следващата 2018 година. В споразумението е записано и запазване като цяло на работните места на служителите по места, пише в съобщението.

До тук се стигна след протести на служителите на Изпълнителна агенция за борба с градушките. По случайност или не, споразумението бе подписано днес след като няколко области на страната, включително София, осъмнаха след градушка с големината на грахово зърно.

Проблемите са назрели от много години, и можеше да мине и без тези протести, а да се работи за преодоляването им, заяви при подписването министър Порожанов.