Авиокомпанията Emirates съобщи, че забраната за внасяне на електронни устройства, по-големи от смартфон, на полетите в посока САЩ е отпаднала за тях, съобщава BBC.

Това е вторият превозвач - след Etihad, който официално вече не подлежи на забраната, въведена от кабинета на Доналд Тръмп за полети към САЩ от редица летища в Средния Изток и Северна Африка.

Мерките бяха въведени през март тази година поради опасения, че големите електронни устройства, като лаптопи например, могат да служат за внасяне на експлозиви в самолетите.

Говорителят на Emirates посочи, че компанията е работила съвместно с американските власти, за да покрие изискванията относно сигурността на полетите, което в крайна сметка е довело до отпадането на ограниченията.

Emirates, който е най-големият превозвач в Средния Изток, оперира редовни полети до 12 американски града.

Съобщението на авиокомпанията идва, след като в началото на седмицата стана ясно, че базираната в Абу Даби Etihad официално е първата компания, за която рестрикциите вече не важат.

Съвсем скоро забраните може да паднат и за Turkish Airlines, които вече посочиха, че са в процес на внедряване на новите мерки за сигурност.

Американските забрани за устройства, по-големи от лаптоп, на борда важат за полети от летищата в Турция, Мароко, Йордания, Египет, ОАЕ, Катар, Кувейт и др.

Министерството по вътрешната сигурност на САЩ обяви, че са възприети нови по-добри мерки за сигурност, които реално позволяват отпадането на забраните, стига превозвачите да се съобразят с тях.

Те включват подобрено сканиране на устройствата на пътниците и нова система за лицево разпознаване, като все още няма повече подробности по темата.