Едни от най-обсъжданите мачове по време на първите два дни от тенис турнира Уимбълдън са тези, които продължиха най-кратко.

Седем души при мъжете се отказаха от мачовете си от първия кръг, като някои от тях бяха играли по по-малко от час. Янко Типсаревич прекрати участието си само след 12 минути на корта - той губеше с 0-5 гейма в първия сет.

Мартин Клизан спря след само 40 минути на Централния корт срещу Новак Джокович. В следващия мач Александър Дългополов прекрати игра едва 43 минути, след като бе започнал мачът му срещу Роджър Федерер.

Федерер заяви, че съчувства на зрителите на Централния корт, които са били лишени от това да изгледат два поредни мача. “Съчувствам на зрителите. Те са тук, за да гледат добър тенис,” заяви той след мача.

Много от тези състезатели започнаха мачовете си, макар да са знаели, че имат контузии, защото са искали да приберат чека си за участие в първия кръг, който е на стойност 45 000 долара. Звезди, като Федерер и Джокович, са спечелили над 100 млн. долара от наградни фондове и рекламни договори в кариерите си, така че ако са контузени, те въобще няма да участват в такъв мач.

За много от тенисистите, които са по-надолу в ранклистата обаче, 45 000 долара са много пари. Затова те играят, макар и да знаят, че не са готови на 100%.

Дългополов е под 84 в ранклистата и е заработил 353 552 долара от наградни фондове през 2017 г. Типсаревич е на 63-о място и е спечелил 160 889 долара от началото на годината.

Трябва да се има предвид, че тенисистите сами покриват разходите си за пътуване и заплати на треньори, така че не всичко, което получават от турнирите, остава за тях. От MarketWatch са разговаряли преди време с тенисисти, които са споделили, че този тип разходи са им стрували около 200 000 долара годишно.

За този проблем обаче има решение. Турнирите от Големия шлем просто трябва да приемат правилото, което ATP постанови за 2017 г. Според него, ако на състезател му се наложи да се откаже от мача си от първия кръг на турнира, той въпреки това може да получи чека си.

Негово място на корта пък може да заеме някой “щастлив губещ”. Това е човекът, който е изгубил финали на квалификациите за влизане в турнира, например.

Много от водещите играчи на Уимбълдън биха искали турнирите от Големия шлем да въведат същото правило.

“ATP коригира това правило. Може би турнирите от Големия шлем трябва да приемат част от него,” заяви Федерер на пресконференцията след мача.

Спорно е също така дали играчите, които достигат до участие в турнир от Големия шлем, заслужават тези 45 000 долара, дори и да не играят. Играчите от тура трябва да натрупат много точки от други, често по-малки турнири, за да могат да играт в тези от шлема, където се плащат много повече пари.

Типсаревич заяви, че се е трудил здраво и заслужава тези 45 000 долара.

“Има много играчи, които си проправят път до основната схема на Уимбълдън през Чалънджър сериите на ATP,”заяви той, добавяйки, че тази година приходи се равняват на разходите му.

“Така че, ако един тенисист играе цял живот в Чалънджър и изведнъж има шанс да играе в основната схема на Уимбълдън, където за загуба в първия кръг се получават 35 000 паунда, не мисля, че някой има правото да го съди,” заяви той след мача си.

Останалите, които не успяха да завършат мачовете си, са: Фелисиано Лопез, Ник Кириос, Виктор Троицки и Денис Истомин.

Общият награден фонд на Уимбълдън тази година възлиза на 31.6 млн. паунда (40.8 млн. долара). Победителите при мъжете и при жените ще получат по 2.8 млн. долара.