Всички разполагаме с по 24 часа в денонощието, но въпреки това някои от най-успелите хора изглежда успяват да вършат много повече неща.

Предприемачът Ричард Брансън успява да изгради 8 компании, оценявани на по над 1 млрд. долара в осем различни сфери, започвайки с Virgin през 1970 г. 66-годишният милиардер също така е написал шест книги, има фондация и въпреки това намира време да практикува редовно кайтъсрфинг и да играе тенис.

Неговата стратегия, за да успява да върши всичко, е доста простичка: "Правя си списъци, много списъци," които варират от списъци с хора, на които трябва да се обади, списъци с идеи и компании, които да създаде и т.н., пише той в своя блог.

"Всеки ден аз работя по тези списъци," продължава Брансън. "Отмятайки всяка задача, идеите ми приемат форма, а осъществяването на плановете върви напред."

Брансън, който предпочита да изготвя списъците си на ръка и използва десетки бележници годишно, предпоръчва да се правят списъци на малки ежедневни задачи, но и на "далечни и необичайни“ цели.

"Какво ви се иска да сте постигнали до 2020 г.? А до 2050 г?" Тези цели трябва да са лични, както и насочени към бизнеса, съветва той.

"Записвайте си всяка идея, която ви идва, без значние колко голяма или малка е тя," казва Брансън. Никога не знаете какво ще излезе.

Брансън отдава някои от най-успешните си компании на простичния навик да си записва идеи: "Едни от най-успелите компании на Virgin са родени от такива произволни моменти — ако не бяхме отвори бележниците си, те никога нямаше да станат реалност."