Енергийното подразделение на управляваната от Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc е близо до сделка за придобиването на Oncor Electric Delivery Company LLC, което ще позволи на енергийната компания да излезе от 3-годишната си процедура по банкрут, пишат WSJ и Reuters.

Сделката обаче трябва да бъде одобрена от регулаторните органи в Тексас, които отказаха предходните предложения за придобиването на Oncor.

До този момент Бъфет отчита загуби от 873 млн. долара от вложения в облигации на компанията майка на Oncor Energy Future Holdings. Именно Oncor е бижуто в импрерията на Energy Future Holdings, която е една от най-големите фалирали компании в историята.

Според източници на The Wall Street Journal, сделката може да бъде обявена още днес, като се очаква тя да възлезе на 17.5 млрд. долара. Със своята енергийна мрежа, Oncor доставя ток на над 10 млн. потребители в Тексас.

Това ще е третото най-голямо придобиване на Berkshire Hathaway. В челото на сделките са Precision Castparts и Burlington Northern Santa Fe, съответно произвеждаща стоманени части за военната индустрия и космическия отрасъл и железопътна компания, придобити за 37 и 27 млрд. долара.

Бъфет участва и в придобиването на световно известната компания, произвеждаща кетчуп - H.J. Heinz Company, но той вложи само 12 млрд. долара от сумата на сделката, възлязла на 28 млрд. долара.

По-рано тази година Бъфет, заедно с 3G Capital, не успя в опитите си да придобие Unilever за внушителните 143 млрд. долара.