Милиардерът Уорън Бъфет е заразил с оптимизма си много хора през годините. Главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway дори използва конкретни думи, за да постига успехите си, според направен наскоро анализ.

Благодарение на лидерството си, легендарният инвеститор е вдъхновил над 160 други милиардери да обещаят да раздадат поне половината от богатството си за благотворителни цели. През февруари Бил и Мелинда Гейтс посветиха писмо на Бъфет, според което неговият безконечен оптимизъм е тайната за успехите му.

Сега това твърдение е потвърдено и с данни. През март Майкъл Тот, който се занимава с анализирането на данни, прави анализ на ежегодните писма на Бъфет до акционерите на компанията му в периода 1977 – 2016 г.

Тот успява да определи най-често използваните позитивни и негативни думи, използвани от Бъфет през последните 40 години.

Шестте уникални думи са в следния ред: загуба, печалба, стойност, значителен, дълг и изключителен. Въпреки че две от тези думи има отрицателни асоциации — загуба и дълг, Тот намира изненадващо обяснение за това защо те попадат сред най-често използваните от Бъфет.

Тот заявява пред CNBC, че Бъфет ограничава употребата си на негативни думи, за да описва трудностите пред Berkshire Hathaway. Вместо това той се концентрира върху положителното.

"Той използва думи като 'изключителен,' 'отличен,' и 'необикновен.' За мен това означава, че той вярва силно в оптимизма си и че се чувства комфортно да се ангажира и да изразява този оптимизъм," казва Тот.

"Негативните думи, които той използва, най-вече в случаите на 'необичайно' и 'трудно', изглежда са по адрес на предизвикателства и уникални обстоятелства."

Например, в писмото си за 2017 г. Бъфет използва думата "дълг", за да обсъди как "множеството източници на печалба" на Berkshire Hathaway Energy й позволяват "значително да намали цената на дълга си." Той казва на читателите си: "Този икономически факт носи полза, както на нас, така и на нашите клиенти."

Друго нещо, което прави впечатление на Тот, е колко позитивно настроен остава Бъфет в писмата си преди икономически спадове, най-вече през 2001 и 2008 г. Тот отбелязва способността на Бъфет да балансира оптимизъм и реализъм, независимо дали едно писмо е положително или отрицателно.

"Това, което е изненадващо, е колко добре тези негативни писма съвпадат с негативните събития около рецесията," казва Тот пред CNBC. Тези пет събития включват пазарния срив през 1987, известен като Черния петък, рецесията от 1990 г., терористичните атаки от 11 септември, спукването на дотком балона през 2001 и 2002 г. и Голямата рецесия от 2008 г.

"Дори и когато нещата вървят на зле, както през 2008 г., когато всичко се разпада, той продължава да бъде премерен в подхода си към това как говори на акционерите си," казва Тот.

"Нещата невинаги ще бъдат перфектни и мисля, че способността на Бъфет да продължава да комуникира и да вдъхва доверие в тези лоши периода е важна."