Милиардерът Илон Мъск смята да спази обещанието, което даде на Австралия преди няколко месеца.

Неговата компания за електрически автомобили Tesla ще обедини сили с френска фирма за възобновяема енергия и австралийския щат, нуждаещ се от енергийно решение, за да бъде инсталирана най-голямата литиево-йонна батерия в света.

Свързана с ферма за вятърна енергия в Южна Австралия, батерията ще бъде три пъти по-голяма от досегашния шампион в тази категория, стана ясно от думите на Мъск по време на пресконференция, проведена в австралийския град Аделаида, предава CNN.

„Ако Южна Австралия иска да поеме голям риск, то и ние искаме”, каза милиардерът.

Обещанието на Мъск да реши енергийните проблеми на част от Австралия дойде, след като през март тази година милиардерът Майк Канън-Брукс попита чрез Twitter дали Tesla говорят сериозно по темата за проблемите с прекъсванията на електричество в Южна Австралия.

„Tesla ще инсталира системата и тя ще работи в срок до 100 дни след подписването на договора, иначе ще е безплатна. Това достатъчно сериозно ли е за теб?”, отговори тогава Мъск в социалната мрежа.

Населението на южната част на Австралия възлиза на 1.7 млн. души, което редовно страда от прекъсвания на електрозахранването.

През миналия септември голяма част от щата остана без електричество след буря, която повреди електропроводите. През този февруари пък отново имаше проблеми с електричеството поради твърде високо потребление на електроенергия в резултат на големите жеги в страната.

Джей Уетърил, премиерът на Южна Австралия, посочи, че гигантската система от батерии на Мъск обещава, че ще „осигури стабилизация на обслужването по мрежата”.

Финансирането на батерията ще бъде осигурено от австралийския щат, като за проекта ще бъдат отделени 417 млн. щатски долара.

В реализацията на начинанието ще участва фермата за вятърна енергия на френската компания Neoen, която се намира в близост до град Джеймстаун. Ако целият проект се затлачи в отлагания и прочее, то тогава данъкоплатците няма да плащат за него.

„Искаме да го направим, трябва да сме сигурни, че работи както трябва и искаме да го направим добре за под 100 дни”, добави Мъск.