Производството на първата масова електрическа кола на Tesla ще стартира тази седмица.

„Model 3 покри всички регулаторни изисквания за производство с две седмици по-рано от насроченото”, каза основателят и изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск чрез публикация в Twitter.

По думите му, първата кола Model 3 ще бъде готова още в края на тази седмица, предава CNN.

Автомобилният концерн се цели в драстично увеличение в броя на автомобилите от дългоочаквания модел, които ще пласира на пазара.

След като компанията асемблира автомобили за своите първи 30 клиенти до края на месец юли, Tesla планира да направи 100 коли до края на август, 1500 до края на септември и 20 хил. до края на декември, по данни на Мъск.

Този график няма да е изненада за всички, поръчали Model 3.

По време на годишното събрание на акционерите на компанията Мъск посочи, че който e завил поръчка за колата сега, навярно ще може да получи своя автомобил не по-рано от края на 2018 г.

Tesla отвори процедурата по предварителни поръчки (pre-order) за новия модел преди повече от година. За няколко дни тогава повече от 300 хил. клиенти направиха депозит от 1000 долара, за да запазят място на своеобразната „опашка” за автомобила.

Tesla не са обновявали данните за предварителните поръчки от миналата година, но по думите на Мъск от миналия месец „има все повече депозити всяка седмица”.

Очакванията на инвеститорите за Model 3 повдигнаха цената на акциите на компанията през последните месеци. Така Tesla стана по-скъпа от концерни, като Ford и General Motors.

На цена от 35 хил. долара, новото возило на компанията ще е по-евтино от предходния модел, което ще помогне за по-бързото разпространяване на бранда по пътищата в САЩ и по света.