През 1992 г. мъж на име Уа Анай, живеещ близо до китайското село Шиян Бийкун в окръг Лонгю, започва да изпомпва вода от езерото в своето село.

Анаи вярва, че езерцето не е естествено, нито пък е безкрайно дълбоко, както твърдят местните легенди, и решава да го докаже. Той убеждава някои от селяните си и заедно купуват помпа и започват да изпомпват вода от езерото.

След 17 дни изпомпване нивото на водата падна достатъчно, за да разкрие наводнения вход на стара, създадена от човека пещера, потвърждавайки подозренията на Анай.

Тази пещера, сега наречена Longyou, представлява една от най-големите подземни разкопки, направени по време на древността.

Открити са общо 24 ръчно изкопани пещери, всяка със средна площ от хиляда квадратни метра и тавани, достигащи височини до 30 метра.

Общата площ, обхваната от всички пещери, надхвърля 30 000 квадратни метра, съобщава Amusing Planet.

#longyoucaves пещеры, которым более 1000 лет

Публикация, споделена от Nadezhda Protsenko (@nadpro_22) на

Днес знаем, че пещерите не са естествени, защото вътрешните стени са покрити с отпечатъци от длето. Изсичането се извършва по такъв начин, че да се оставят уеднаквени модели на паралелни канали, което, според някои учени, е символично.

Маркировките са подобни на тези, които се откриват при грънчарството, чиито образци се помещават в близкия музей, който е от 500 до 800 г. пр. Хр. Има също така стълбища, стълбове и изящно издълбани фигури.

Според някои оценки, пещерите са изкопани преди повече от 2000 години, вероятно през 200 г. пр.н.е. Една груба приблизителна оценка разкрива, че близо един милион кубически метра камък са отстранени, за да бъдат създадени.

Carving from inside the Longyou Cave. The first thing I saw was a horse but my brother insisted that there was a peliper #china #travel #longyoucaves #pokemon

Публикация, споделена от Gengyi (@li.gengyihua) на

Такъв голям проект сигурно щеше да бъде споменат от историците и пътниците, но никакви документи не са намерени, което е особено странно, като се има предвид, че древните китайци са били старателни хроникьори.

Не може обаче да се изключи възможността древните пещерни строители просто да са разширили съществуващата естествена пещера, която може да обясни много неща, като например как са били построени и какво се е случило с изкопаните скали.

Независимо от това, разкопките на пещерите са монументален проект, изпълнен от човека и продължават да бъдат мистерия.