Краят на вашия работен ден е повод да насочите поглед към себе си. Замисляте се, поглеждате към часовника и осъзнавате, че работното време вече е свършило.

Бързате да изключите компютъра, грабвате ключовете и изхвърчате от вратата. Отчаяно се опитвате да измъкнете максимума от следващите свободни часове, преди отново да се озовете в офиса.

Звучи ли ви познато? Мнозина от нас признават, че се чувстват стресирани и натоварени през работната седмица.

Всъщност не са малко хората, които не приключват с работата в периода 17-18 часа. Те работят допълнително. Това сочат ред изследвания. Ако пък не работят, то имат вредния навик да следят служебната поща.

И ето какво: ако не сте суперчовек, можете да продължите с това темпо за определен период от време, преди да стигнете до момента на прегарянето. Трябва ви време за почивка и презареждане.

Как може да приключвате работния ден по най-оптималния начин? Отделете няколко минути на спокойствие, за да обмислите отговорите на следните 4 въпроса.

Това е добра отправна точка - като за начало.

1. Какво се получи добре за мен от днешния ден?

Денят става натоварен. Има имейли, на които да отговаряте, срещи, на които да присъствате, и пожари, които да гасите.

Този постоянен хаос и натовареност може да не ви оставя време да се насладите на постигнатото. Така победите остават незабелязани.

Отделете време и помислете за положителните неща, които сте постигнали през последните 8-9 часа. Като резултат ще осъзнаете своя прогрес и ще оцените вложените усилия. Освен това ще можете да планирате задачите за утрешния ден.

2. Какво мога да подобря през утрешния ден?

Винаги има място за подобрение. Малцина оценяват работния си ден като напълно съвършен.

Ако сте усетили в един момент, че фокусът ви е загубен, опитайте се да разберете защо. Дали нещо напълно убегна от погледа ви?

Винаги се съсредоточавайте върху изпълнението на конкретна задача. Така ще давате максимума от себе си.

3. Какво е първото нещо, което искам да свърша на сутринта?

Обикновено списъкът със задачи се състои от повече неща. Затова е добре да знаете откъде да стартирате на следващия ден.

4. Коя бе най-приятната част от деня?

Може да получавате 10 000 комплимента в рамките на работния ден. В кой момент обаче усетихте най-голямо удовлетворение?

В природата на човека е да се вглежда в негативните преживявания, а не в позитивните. Поради това трябва да потиснете своя негативизъм в края на работния ден и да балансирате емоционалното си състояние. Така ще стартирате следващия ден по-добре.

В края на деня се запитвайте коя е била най-приятната част от работния процес? Може да става дума за похвала от шефа, дори сладоледа в обедната почивка, а защо не и отбелязването на рождения ден на колега. Нека да бъде нещо, което ви е накарало да се усмихнете.