Много хора смятат, че по своята природа всяка ваканция е занимание, което е лишено от стрес. Поради това за летния отпуск малцина се готвят кой знае колко.

Въпреки това научни изследвания в областта на поведението сочат, че някои стратегии почти винаги са способни да направят определено пътешествие по-добро от очакваното.

Не става дума просто за изразходвани средства, но и за получено удоволствие от почивката.

Предлагаме 8 съвета, с помощта на които вашата ваканция ще е максимално близо до понятието „идеална“.

1. Отрано планирайте пътешествието, за да можете максимално да му се насладите

Експерт в областта на поведенческата икономика Дан Ариели казва, че седмичният отпуск трябва да се състои от 3 неща: един месец на очакване, самото пътешествие и чувство на носталгия, което ще изпитвате през следващите няколко години.

За да имате идеална почивка, трябва да помислите върху тези 3 аспекта.

Експерти са установили, че най-евтини билети за самолет може да купите 57 дни преди самия полет. Можете да спестите пари и от ранна резервация или виртуално пътешествие из страната, която планирате да посетите. Погледайте видеа в YouTube и опознайте бъдещото направление.

Едно научно изследване е доказало, че повечето хора изпитват преди началото на пътешествието повече щастие, отколкото след ваканцията. Предвкусването на забавленията и отмората е важен аспект!

2. Ограничете се до няколко възможности, за да елиминирате момента на съжалението

Искате да посетите Тайланд? Или пък САЩ? Не позволявайте на многобройните желания да ви доведат до момент, в който усещате неудовлетвореност.

Експерти казват, че когато човешкият мозък се сблъсква с прекалено много възможности, измежду които да избира, това забавя работата му. Психологът Бари Шварц определя това като „парадокс на избора“.

3. Отправете се на седмично пътешествие

Двуседмичната отпуска не носи полза, тъй като втората седмица просто не се помни.

Известният специалист в областта на поведенческата икономика Даниел Канеман твърди, че всеки човек се състои от две начала – нашите усещания и нашата памет. Първите ни позволяват да живеем тук и сега. Паметта ни предоставя възможност да се връщаме в миналото и да чувстваме преживяното отново и отново.

По думите на Канеман двуседмичният отпуск само ще усложни процеса на запаметяване.

4. Предварително се настройте на режим отпуск

Професор Ел Джини казва, че хората имат нужда от няколко дни преди началото на пътешествието, за да се отпуснат. Можете да използвате това време, за да подредите делата си и да планирате всички домашни задачи. След това ще бъдете 100% готови за пътешествие.

5. Първоначално изследвайте, след това се наслаждавайте

Програмистът Браян Кристиан казва, че теорията на вероятността може да ви помогне, за да определите кога е добре да се устремите към нови усещания и кога да се наслаждавате на стари. Той нарича това проблемът „изследване/наслаждаване“.

6. Влагайте пари в преживявания, а не във вещи

Експерти казват, че ако харчите пари за запомнящи се преживявания, това ще ви донесе повече щастие, отколкото купуването на нов автомобил или мобилно устройство. Използвайте този принцип и по отношение на ваканциите.

7. Планирайте най-разнообразни занимания в средата или края на отпуска

Прилагаме още един съвет от Даниел Канема – хората по правило запомнят това, което се случва в пика или края на събитието. Ако ви дадем списък от имена, по-вероятно е да запомните най-оригиналните и последните, които чуете. При пътешествията нещата стоят по идентичен начин.

8. Когато се върнете у дома, споделете своите впечатления с другите

Ако морското преживяване е било фантастично, задължително съберете своите приятели и познати и им разкажете всичко на чаша кафе или друга напитка. Изследвания сочат, че хората могат да запаметяват щастливите си моменти, само ако разказват на другите своите емоции.