Гроздето е вторият най-популярен плод в света след портокалите. То може да се консумира като освежаваща закуска или да се използва в плодова или зеленчукова салата.

Можете да го похапвате прясно или консервирано, под формата на желе, сок, вино или в изсушена форма като стафиди.

Вижте няколко любопитни факта за гроздето и винопроизводството, в което България има сериозни традиции.

1. Отглеждането на грозде започва преди 6000-8000 години в Близкия изток.

2. Най-старата винена изба в света се намира в Армения и е датирана отпреди 4000 години пр. н.е.

3. На територията на днешните български земи вино започва да се прави преди около 5000 години, а траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността. Богът на виното Дионис е сред най-почитаните от тях божества.



4. С идването им на Балканския полуостров славяните и прабългарите продължават традициите във винопроизводството на траките. С налагането на християнството култът към бог Дионс отмира и започва почитането на свети Трифон, смятан за покровител на лозарите и винарите.

5. Отглеждането на вино е най-голямата хранителна индустрия в света, тъй като има около 60 вида грозде и над 8000 сорта. За производството на една бутилка вино е необходим около 1.1 кг грозде.

6. По данни на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), около 80 000 кв. км от земеделските площи се използват за отглеждане на лозя и производство на вино. На година в света се произвеждат над 72 млн. тона грозде. Около 70% от световната продукция се използва за направата на вино, 27% - за консумация в прясно състояние, а 2% под формата на стафиди.

7. У нас по данни на НСИ за 2015 г. засетите с лозя площи са близо 60 000 хектара. Същата година страната ни е произвела 136.6 млн. литра вино, а най-големите ни пазари за износ на вино са Полша (70 млн. литра) и Австралия (65 млн. литра
).



8. От един акър лозя се произвеждат средно 15 000 чаши вино. Най-широкоразпространеният сорт вино в света е Султанина, следван от Аирен. Сред популярните сортове са също Каберне Совиньон, Совиньон Блан, Каберне Фран, Мерло, Ризлинг, Шардоне.

9. Най-популярните български сортове вино са Мавруд, Мелник, Гъмза, Памид, Димят. Мелнишко вино е присъствало на трапезата на италиански дожове, испански херцози и френски графове.

10. Средното потребление на вино в България през 2015 г. е било 4.6 литра на човек.

Продадоха чепка грозде за близо 10 хиляди долара Сделката беше осъществена на ежегоден търг в японската префектура Ишикава

11. Гроздето съдържа около 80% вода, което го превръща в добър съюзник при спазването на диета. Една чаша грозде съдържа само 90 калории, няма мазнини, нито холестерол и почти никакъв натрий. Тя осигурява над една четвърт от препоръчваната ежедневна доза витамини К и С, а гроздовите семки са богати на антиоксиданти.

12. Гроздето се използва за лекуване на астма, подобрява храносмилането, помага при мигрена, бъбречни заболявания и преумора.



13. Най-скъпото грозде в света е сорт Руби Роман. Една чепка от това грозде беше продадена на търг в Япония за 9800 долара, или 315 долара за грозд.

14. Официалният световен рекорд за ядене на грозде е 4 кг за десет минути. Той беше поставен през 2005 г. от Куки Джарвис от Ню Йорк, който по това време беше и световен шампион по ядене на сладолед.

15. В Испания и някои страни от Латинска Америка има традиция в новогодишната нощ хората да изяждат 12 гроздови зърна при отброяването на последните секунди от старата година, по едно при всеки камбанен звън.