Разположеното в отдалечената северозападна част на Иран, село Кандован е известно не само с красивата заобикаляща го природа, но и с това, че има уникални жилища.

Повечето къщи тук са врязани в пещери във формата на конус. Те са формирани от вулканична лава и пепел. Общият пейзаж напомня гигантска колония от термити.

Жителите на Кандован твърдят, че тяхното село е на повече от 700 г. То е било създадено като укритие срещу монголската армия. Тези жилища носят названието Каран, което се превежда от местния тюркски език като кошери.

В течение на много години хората постепенно са разширявали своите домове. Сега пещерите са разделени на няколко етажа, в тях има обособени помещения като сарай, килер, обор за животни.

В някои от тях дори има входове, прозорци, врати, а също така и стълбища, изрязани в скалите.

Пещерите представляват едно от най-ефективните енергоспеспяващи жилища в света, които осигуряват достатъчна топлоизолация през зимата и защитават от жегата през лятото.

Ако сте решили да посетите това уникално село, то е разположено в източен Иран, провинция Азербайджан. Намира се на 60 км южно от административен център Тебриз.

Оттук може да наблюдавате красивата Кападокия в Турция.