Само преди година богатството на 33-годишната Елизабет Холмс се оценяваше на 4.5 млрд. долара, с което тя заемаше челно място сред най-младите жени милиардери в света, натрупали сами своето състояние.

През изминалата седмица компанията обяви централата си в Пало Алто под наем, а богатството на Холмс днес клони към нулата.

И така изведнъж на преден план изниква въпросът коя е най-богатата жена, която е натрупала парите си сама днес? Отговорът на този въпрос ни дава сп. Time, което се позовава на данни от Bloomberg.

Само допреди 2 години малко хора по света бяха чували за Зоу Кунфей. Именно през 2015 г. нейната компания Lens Technology се листва на борсата, което я прави и милиардер. Оттогава състоянието на 47-годишната жена продължава да расте и днес то се оценява на 8.87 млрд. долара.

От началото на 2017 г. богатството на основателката и главен изпълнителен директор на Lens Technology се е повишило с 1.72 млрд. долара.

Компанията произвежда екрани за мобилни телефони и таблети, като нейни клиенти са гиганти, като Apple и Samsung.

Зоу израства в бедно семейство, като й се налага още на 16-годишна възраст да напусне училище, за да започне да работи във фабрика. Заплатата й тогава се равнява на 1 долар на ден.

През 1993 г., само на 22-годишна възраст, тя напуска работа и със спестените от нея и роднините й около 3000 долара основава своята компания. Наемат тристайна къща, където започват да произвеждат същия продукт.

Впоследствие Lens Technology се фокусира върху разработването, производството и продажбата на стъкла за тъчскрийн екрани, панели и други тъчсензорни технологии.

Успехът идва през 2003 г., когато Motorola започва да търси компания, която да произвежда нов модел стъкло за телефони им, което да ги предпазва от надрасквания. В следващите години клиенти на компанията стават и друг технологични гиганти, като HTC, Nokia, Samsung, а от 2007 г. и Apple.

За 2016 г. Lens Technology отчита продажби на стойност 2.3 млрд. долара

"Израснах в село, в което голяма част от момичетата нямаха възможност да ходят на училище. Обикновено те се женеха и целия си живот прекарваха в същото село. Аз обаче избрах бизнеса и не съжалявам за това", споделя тя в интервю за Times от 2015 г.

В онези години, заради силния икономически ръст на Китай, в страната имаше много големи възможност за предприемачите, включително и за жените, казва тя пред AFP. Това ми помогна да основа и развия бизнеса си.

С клиенти като Apple, Samsung, Motorola, HTC и Nokia, днес за Lens Technology работят над 90 000 служители в 32-те й фабрики. Самата компания пък се оценява на близо 11 млрд. долара, като само от началото на 2017 г. се отчита увеличение от 21%.

Днес 47-годишната жена е женена с две деца, като едно от тях е от предходния й брак. Скоро след като основава своята компания, тя се жени за бившия си шеф, от когото има дъщеря, която в момента учи в чужбина.

По-късно тя се развежда с него и се жени за дългогодишен колега, който днес заема постта заместник-директор в Lens Technology.

Въпреки че избягва публичните изяви, за нея се знае, че работи по 18 часа на ден. Офисът й се намира в една от фабриките на компанията, а зад бюрото й има специална врата, която води към малък апартамент, където може да преспи. По този начин Зоу Кунфей може да следи производствения процес по всяко време на денонощието.

За нея липсва информация как харчи пари си, но пък предпочита да се облича в дрехи на Christian Dior.

„За мен много важни са две неща: да не изпадаш в еуфория, когато успехът те преследва и да не се предаваш, когато дойдат тежки времена”, обяснява тя.

Зоу Кунфей споделя също така, че отдава успеха си на работата, която тя върши, както и на постоянството. На два пъти ми се наложи дори да продам къщата си, за да платя заплатите на служителите ми. Бизнесът е като да изкачиш планина. За това не е толкова важна силата ви, колкото упоритостта и издръжливостта ви.