Кога е подходящото време да отрежете децата си финансово? Сега, казва експертът по лични финанси Сузи Орман.

"Отрежете децата си веднага щом можете," заявява Орман по време на проведената в Маями конференция eMerge. "Колкото по-рано, толкова по-добре, защото в противен случай те стават финансово зависими от вас и колко по-големи стават, толкова по-трудно е за тях да ги отрежете."

Орман, която е автор на бестселъри и бивш водещ по CNBC, казва, че този тип финансова зависимост може да започне с нещо малко, като това да давате на детето си джобни пари. Това е така, защото джобните могат да накарат децата да си помислят, че те заслужават подаяния.

"Задавали ли сте им въпроса: 'Защо получаваш джобни, детето ми?'" пита тя. Техните отговори няма да са достъчно добри, казва Орман.

"'Защото съм роден,'" може да каже някое дете, според нея. Или "'Защото еди си кое дете получава джобни.'"

Вместо това им помогнете да станат независими. "Вашите деца трябва да работят за пари," казва Орман.

От друга страна, обвързването на джобните с изпъленнието на някакви домашни задачи поражда други въпроси, според Кимбърли Палмър, автор на книгата "Умна майка, богата майка: Как да натрупаме богатство, докато отглеждаме семейство."

В интервю за MarketWatch през миналата година Палмър обяснява, че да караме децата да "заработват" пари, като вършат неща из къщата, им изпраща посланието, че винаги трябва да очакват възнаграждение заради това, че са екипни играчи.

"Те трябва да се включват в домакинската работа и да поемат отговорности в домакинството, защото са част от семейството, а да си част от семейството означава да даваш своя принос," казва Палмър.

Каквато и да е вашето виждане по въпроса, е важно да говорите отрано с децата за парите и да им помогнете да си сформират подходящите ценности по отношение на тях.

Според Орман, колкото по-рано научите децата си, че пари се правят със здрава работа, толкова по-добре. В противен случай "те ви виждат как теглите пари от банкомата," казва тя, "но не ви виждат как слагате пари там."