Нов скандал насочи вниманието към компанията за споделено пътуване Uber. Стартъпът е отдавал под наем на своите шофьори в Сингапур коли, които могат да се възпламенят.

Компанията призна, че е осигурявала повредени превозни средства на шофьорите си, въпреки че те са били изтеглени от пазара месеци преди това поради дефект, който може да причини пожар.

В изявление от днес от Uber се ангажират да решат проблема, след като една от техните коли избухна в пламъци.

Съмненията относно дейността на Uber в Сингапур се появиха след статия на Wall Street Journal, която твърди, че мениджърите на компанията в района са взели съзнателно над 1000 коли Honda Vezels, които преди това са били изтеглени от пазара. Стартъпът е отдал под наем тези автомобили на шофьорите в страната без колите да са били ремонтирани.

„Веднага щом разбрахме, че Honda Vezel е податлива на пожар, предприехме действия, за да решим този проблем, в близка координация с транспортните власти в Сингапур и технически експерти”, посочват в изявление до CNN от Uber. “Признаваме, че можехме да направим повече – и сега го правим”, пише в изявлението.

Новината за скандала в Сингапур идва след серия от проблеми, в които се забърка Uber. Кулминацията на всичко това бе оттеглянето на изпълнителния директор Травис Каланик от постта като ход, който целеше да възстанови доверието в компанията. Стартъпът е подложен на множество критики от всякакво естество, включително обвинения за сексуален тормоз.

Сингапурският скандал се заражда през януари тази година, когато кола от модела Hodna Vezel се запалва, след като шофьор на Uber тъкмо е закарал клиент.

Огънят е повредил таблото на автомобила, като е излязал и през предното стъкло. Водачът е останал невредим.

Автомобилният производител Honda изтегли десетки хиляди коли от марката Honda Vezels през април 2016 г. поради риск от пожар в резултат на дефектни части от електрониката на колата.

Uber са предупредени за изтеглянето на колите, но въпреки това са продължили да закупуват още непоправени возила, за да ги отдават под наем.

След пожара през януари от Uber посочват, че са поправили всички дефектни автомобили с марка Vezels. В изявлението си компанията заявява, че е назначила трима нови експерти, които да носят отговорност по сигурността на колите.