Любителите на ананаса твърдят, че това е най-хубавият от всички плодове и затова природата го е дарила с царска корона. Ананасът със сигурност е един от най-необичайно изглеждащите тропически плодове, но колко знаете за него? Проверете със следващите десет интересни факта.

1. Родината на ананаса е Южна Америка. Смята се, че той произхожда от областта между Южна Бразилия и Парагвай. Местните хора разпространили ананасите в цяла Южна Америка, а впоследствие те стигнали до Карибите, Централна Америка и Мексико, където били отглеждани от маите и ацтеките.

2. Христофор Колумб открива ананасите през 1493 г. и ги пренася в Новия свят. В Северна Европа те са внесени за първи път от холандците от колонията им в Суринам. Крал Луи XV получил ананас като подарък и го отглеждал във Версайския дворец през 1733 г. Екатерина Велика се хранела с ананаси, отглеждани в собствените й имения, преди смъртта си през 1796 г.

3. През 2014 г. в света са произведени 25.4 млн. тона ананас. Водещата страна-производител е Коста Рика с 2.9 млн. тона през същата година, следвана от Бразилия с 2.6 млн. тона и Филипините с 2.5 млн. тона.

4. Три четвърти от продаваните в Европа ананаси се отглеждат в Коста Рика, където производителите обичайно използват около 20 кг. пестициди на хектар при всеки цикъл на растеж. Тези пестициди създават потенциална заплаха за здравето на работниците и замърсяват водоизточниците, поради което някои супермаркети в Европа са въвели политика на намаляване на цената на ананасите в опит да окажат натиск върху производителите да намалят използването на пестициди.

5. За узряването на един ананас са необходими близо три години, което обяснява и сравнително високата им цена.

6. Ананасът може да се консумира в прясно състояние, под формата на консерви и компот, като натурален сок, а в някои латиноамерикански страни се използва за производство на вино.

7. Ананасът е богат на желязо, калий, калций, йод, витамин А, В и С. Освен това ананасите съдържат ензима бромелин, който стимулира храносмилането, има противовъзпалително действие и предотвратява растежа на туморни клетки.

8. Ананасът прави месото по-крехко, тъй като бромелинът разгражда протеините.

9. Напълно узрелият ананас е доста нетраен плод. Трябва да го изядете до два дни, ако го държите на стайна температура и до една седмица, ако го съхранявате в хладилника.

10. Най-големият ананас в света е отгледан през 2011 г. от Кристин МакКалъм от Бейкуел, Австралия. Той е дълъг 32 см. и тежи цели 8.28 кг.