Ракета на SpaceX е готова да изстреля в посока Международната космическа станция (МКС) интересен товар.

Сред товарите на ракетата Falcon 9, която трябва да излети днес, ще бъде и суперкомпютър на компанията Hewlett Packard Enterprise, наречен Spaceborne Computer.

Ако всичко мине по план, това ще е и най-мощният, достъпен от обикновените потребители, компютър, който ще оперира в Космоса.

Астронавтите на борда на МКС вече разполагат с редица устройства, които могат да бъдат намерени и в магазините на Земята, включително лаптопи HP. Суперкомпютър обаче засега не е дебютирал в Космоса.

Тези машини имат внушителна изчислителна мощ. Според Марк Фернандез - инженерът на HP, който ръководи експеримента, суперкомпютърът на компанията може да извършва 1 трилион изчисления в рамките на секунда, или около 30 до 100 пъти повече спрямо средния персонален компютър, пише CNN.

Предимството на МКС да има суперкомпютър се крие в това, че астронавтите ще могат да обработват голяма част от информацията още на борда на станцията.

Джули Робинсън, главен учен в програмата на НАСА, свързана с МКС, посочва, че ако този суперкомпютър докаже, че може да работи в трудните условия на Космоса, това би било вълнуваща новина за компаниите на Земята.

По думите ѝ, има силен интерес от страна на частния сектор към сателити, които могат да позволят следенето на разни неща на Земята, като състоянието на реколтата или добива на петрол, например.

Понастоящем компютрите, пратени в Космоса, демонстрират слабост по отношение на обработването на данни. Компютрите, които сега са извън планетата, са подлагани на сериозен процес по заздравяване, за да могат да издържат на условията.

Новият суперкомпютър на HP обаче изглежда точно така, както модела, продаван по магазините. Единствената разлика е, че този, предназначен за МКС, разполага със специален софтуер, който регистрира заплахи от рода на високи нива на радиация и др.

Дали обаче специалният софтуер ще е достатъчен на суперкомпютъра, за да оцелее в Космоса? Не всички са на такова мение.

„Някои мислят, че никога няма да стартира или ще се изпържи в рамките на първите няколко минути”, казва Фернандез.

По думите му, ако машината стартира нормално, ще бъде голям успех. Той ще нарасне многократно, ако компютърът издържи и първите няколко часа на тестове дали е напълно функционален.

Ако всичко това се случи, следват тестове в рамките на година, за да бъде установено как работи машината в условията на космическата станция.

При задоволителни изводи ще стане възможно изстрелването на дори още по-мощни компютри, като някой ден подобни машини могат да съпътстват космонавти, пътуващи до Марс.

Според Фернандез, това би позволило на астронавтите да обработват големи количества информация, още докато са на борда на космическия кораб.