Отпускарският месец август обикновено е свързван с намаляване на оборотите на Българска фондова борса.

В последните седмици на капиталовия ни пазар обаче се забелязва друга тенденция – обявяването на сериозен брой търгови предложения, които са свързвани с бъдещето отписване на съответните публични дружества.

Последната информация дойде от Евроинс. След няколко корекции, търговото предложение бе одобрено от Комисията за финансов надзор.

Търговият предложител Евроинс Иншурънс Груп обяви, че е увеличил дяловото си участие до 94.9%, след като 68 лица (61 физически и 7 юридически) са приели предложението и са продали акциите си на цена от 1.30 лв. за брой.

Съвсем скоро от регистъра на публичните дружества ще бъде отписана и друга застрахователна компания – Булстрад Виена Иншурънс Груп. В момента тече предложение за придобиване на едва 0.62% от капитала на компанията от търговите предложители Виена Иншурънс Груп АГ-Винер Ферзихерунг групе – Австрия и ТиБиАй България ЕАД.

Предложената цена на акция е 44.78 лв. за лот. Така след броени седмици капиталовият ни пазар ще остане без публична застрахователна компания.

Последното отписано застрахователно дружество бе ДЗИ, а през годините планове за листване на Българска фондова борса са имали още от Армеец и Лев Инс, но до ден-днешен това така и не е ставало факт.

През месеца бяха публикувани и резултатите от други две търгови предложения – Складова техника и Унифарм, като последното вече бе влято в Софарма АД и не съществува като отделно дружество.

Точно преди седмица в БФБ-София постъпи и уведомление за търгово предложение от страна на Фазан АД, което е част от структурата на Стара планина Холд. Търговият предложител предлага по 1.41 лв. на акция за 8.25% от капитала (101 874 акции).

През март Биовет бе отписано от регистъра на публичните компании, а в следващите месеци търгови предлагания имаше и от Дружба Стъкларски заводи, Унипак и Велде.

И ако за инвеститорите на капиталовия ни пазар може би не е толкова важно делистването на част от посочените по-горе компании, главно заради ниския им фрий флоут (бел. ред. свободно търгуеми акции, или тези, които са извън мажоритарните собственици) и ниската ликвидност по тези позиции, то не така стой въпросът с Евроинс и Биовет.

Двете дружества бяха (Биовет) и са (Евроинс) част от основните индекси на Българска фондова борса. Пещерското дружество бе част от BGBX40 и BGTR30, докато застрахователната компания и в момента е част от BGBX40.

Отписването на изброените компании ще изостри в още по-голяма степен необходимостта от нови, при това качествени емитенти. За това вече се предвиждат и ваучери на стойност 100 000 лв.