Това е смущаваща грешка за политическа партия, какво остава, ако партията е националистическа.

В понеделник клон на крайнодясната германска партия „Алтернатива за Германия“ публикува в
Twitter снимка на планински пейзаж с надпис „Нашата програма за Германия“ и призив за действие: „Да си върнем страната“, пише CNN.

Само че имаше един проблем – пейзажът е от връх Матерхорн, а той се намира в Швейцария.

Туитът, изпратен от официалния акаунт в сайта за микроблогинг на клона на партията в Нюрмберг, беше изтрит. Но снимката и посланието „Да си върнем страната“ са използвани в други туити от същия акаунт.

Алтернатива за Германия“ се надява да влезе в германския парламент за първи път на федералните избори в края на септември. Създадена през 2013 г., партията спечели 4.7% от гласовете на изборите същата година и остана малко под 5-процентната бариера, необходима за влизане в Бундестага.

Партията води антиимигрантски и консервативни възгледи. Предизборната й платформа призовава за незабавно затваряне на границите на Германия и определя присъствието на пет милиона мюсюлмани в Германия като „голяма опасност за нашата страна, нашето общество и нашите ценности“.

Според много германски политици, имиграцията е начин на противодействие на ниската раждаемост в страната. Но в предизборната си програма „Алтернатива за Германия“ отправя остро предупреждение, че държавата върви към самоунищожение и обещава подкрепа за традиционните семейства - „майка, баща и деца“.

Социологическите допитвания показват, че „Алтернатива за Германия“ може да спечели 7 до 10% от гласовете през септември и така да подобри резултата си от 2013 г.

Партията води битка със зелените и Левицата за трета по големина партия в Бундестага - след Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия на Мартин Шулц.

Прогнозите показват загуба на подкрепа за партията спрямо миналата година, когато поредица от терористични атентати в Германия повишиха подкрепата за антиислямската пъртия до 15%.