По-рано смартфоните представляваха устройства с нелепи клавиатури и също толкова нелепа спрямо днешната функционалност. От това време обаче доста неща се попромениха.

В тази статия ще разгледаме най-популярните в миналото особености на умните телефони. Днес те са загубили своята актуалност.

QWERTY-клавиатура

Физическата клавиатура е в историята. Това не е тайна. В момента само BlackBerry се увлича по нея, но за особена популярност на този тип устройства не може да се говори.

Трекпад/трекбол

След физическите клавиатури интерес представляваха трекболите. С тяхна помощ можеше бързо и ефективно да се управлява телефонът. Това бе първата стъпка по пътя към напълно сензорните устройства.

Предни колонки

Едно време колонките стояха отпред. Не и сега.

Сменяема батерия

Тази удобна особеност е донякъде в миналото. Отсъствието на махаща се батерия сега е норма. Защо? Защото възможността да се сменя батерията ограничаваше проектирането на устройството. Вместо това има по-големи като капацитет батерии.

Порт за слушалки

Пазарът все още не е минал изцяло на порт Type-C. Тази тенденция обаче е налице и няма съмнение, че отказът от 3.5-мм порт върви към категоричност.