3 млн. граждани на Европейския съюз са започнали работа в рамките на първото тримесечие на тази година.

Това се равнява на 16.5% от всички безработни в съюза, като към края на третия месец на тази година те достигат 11.6 млн. души, по данни на европейската статистическа централа Евростат.

В периода между четвъртото тримесечие на 2016 г. и първото тримесечие на настоящата година, 3.6 млн. души са станали икономически неактивни.

Неактивните лица включват малолетни, пенсионери и домакини - мъже или жени, и такива хора, които не търсят работа, защото смятат, че не могат да намерят подходяща за себе си,което означава, че икономическо неактивното лице не е задължително да се намира извън възрастовия диапазон за работа.

Представените данни не включват статистика за Германия и Белгия, уточняват от Евростат.

В България към края на първото тримесечие на тази година наетите са 2.96 млн. души, а икономически неактивните – 2.160 млн. души.

В рамките на първите три месеца на годината 15 хил. души са загубили работата си, но са продължили да търсят ново работно място. 28 хил. души пък са преминали от групата на заетите към групата на икономически неактивните.

През същия период 25 хил. души, търсещи работа, са успели да намерят, а 169 хил. души са продължили да се подвизават като безработни. От тях 21 хил. души са преминали в групата на икономически неактивните.

Интересно е, че 49 хил. души от групата на неактивните директно са започнали работа през първото тримесечие, без да прекарат период в групата на безработните, т.е. без да търсят официално работа за определен период, преди да бъдат назначени.

41 хил. души пък са започнали да търсят работа, след като известно време са смятали, че няма смисъл да се пробват на пазара на труда.

Като цяло 172.3 млн. души във възрастовия диапазон 15 – 74 години в ЕС са в групата на наетите към края на първото тримесечие на 2017 г., 11.6 млн. са безработни, но търсещи работа, а 106 млн. души са икономически неактивни, сочат данните на Евростат.