Цените на акциите в Азия проявят колебания днес, след като инвеститорите продължават да не са убедени в способностите на президента на САЩ Доналд Тръмп да изпълни икономическата си програма, въпреки че напускането на администрацията от страна на неговия главен стратег Стив Банън да породи надежди за някакъв прогрес.

Японският индекс Nikkei се понижи с 0.4%, до 3.5-месечно дъно.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI отчита минимално повишение, благодарение на ръста в Китай, но повечето от останалите пазари, в това число Австралия, Южна Корея и Тайван, са на отрицателна територия.

Мини фючърсите на S&P 500 бележат понижение от 0.1% до 2 423 пункта, недалеч от едномесеченото дъно от 2 419.5 пункта, докоснато в петък.

Акциите на Уолстрийт получиха краткосрочен импулс в петък, след като Тръмп уволни своя главен стратег Стив Банън.

Инвеститорите също така са предпазливи по отношение на напрежението между Северна Корея и САЩ, тъй като днес започва съвместно военно учение между САЩ и Южна Корея.

Много инвеститори очакват, че Пхененян може да отговори на учението с поредната порция тракане на оръжие.

На валутния пазар доларът също пострада от политическата несигурност във Вашингтон.

Спрямо йената доларът се разменяше на ниво от 109.22, недалеч от достигнатото в петък четиримесечно дъно от 108.605 пункта.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.1715 долара, в рейнджа 1.17-1.18 долара от последните две седмици.

Инвеститорите очакват изказването по-късно през седмицата на президента на Европейската централна банка Марио Драги на срещата на централните банкери в Джайсън Хол, Уайоминг. Според източници на Reuters обаче той няма да съобщи нищо ново по отношение на паричната политика на банката.

Изказването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън също ще бъде следено отблизо от пазарите.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации се понижи до 2.162% в петък, което бе най-ниското й ниво от края на юни и за последно бе на 2.203%.

Цените на петрола днес остават без промяна, запазвайки ръста си от петък, въпреки че нарастващоито производство на САЩ понижи очакванията, че предлагането на пазара ще намалее.

Цената на фючърсите на щатския лек суров петрол остава без промяна на ниво от 48.53 долара за барел, докато фючърсите на петрола от сорта брент също остават без промяна при 52.72 долара за барел.