Facebook работи по създаването на чифт умни очила за добавена реалност, които могат да наслагват виртуални обекти върху реалния свят, съобщава Daily Telegraph.

В молба за патент, подадена неотдавна, социалната мрежа очертава плановете си за чифт очила с дисплей, който е подсилен чрез използването на двуизмерен скенер.

Очилата за добавена реалност, които са различни от тези за виртуална реалност
Oculus, могат да позволят на потребителите да виждат и взаимодействат с виртуални предмети, насложени върху реалния свят.

Технологията е разработена от компанията Oculus, притежавана от Facebook, която отговаря и за очилата за виртуална реалност Oculus Rift. Те ще конкурират Hololens на Microsoft, които струват 3000 долара и бяха пустани в продажба по-рано тази година, както и Spectacles на Snapchat.

Facebook
съобщи, че умните й очила ще прожектират светлина в очите на потребителите, използвайки дисплей, който може да добавя снимки и видеа към зрението на потребителите. Те могат да работят заедно със слушалки и конзоли за игри за по-пълноценно преживяване.

Facebook е решена да бъде голям играч в областта на виртуалната реалност. Неотдавна компанията пусна Spaces - нова виртуална социална мрежа в слушалките Oculus Rift. В приложението Spaces потребителите могат да взаимодействат с други потребители или да публикуват снимки или видеа на живо на профилите си в социалната мрежа.

Facebook определи Spaces като „ново приложение за виртуална реалност, където се срещате с приятели за забавление, интерактивна виртуална среда, сякаш сте в една и съща стая“.

Екипът в
Oculus предвижда повишаване на популярността на умните очила за добавена реалност, а един от ръководителите на екипа дори предрече, че промяната ще започне още през 2022 г.

Oculus разработва самостоятелни VR очилаМарк Закърбърг представя софтуер, който ще добави социални елементи към платформата

Други технологични гиганти, като Apple и Google, също работят по технология за добавена реалност. Слушалките Glass на Google, пуснати през 2013 г., бяха опит за популяризиране на технологията. Смяташе се, че компанията се е отказала от тях, но неотдавна те се завърнаха като бизнес инструмент.

Apple работи по технология за добавена реалност за iPhone и iPad чрез платформата ARKit.