Тайните служби на САЩ са похарчили близо 60 000 долара само за наем на колички за голф, за да охраняват президента Доналд Тръмп по време на множеството му посещения на неговите курорти Mar-a-Lago и Bedminster, откакто встъпи в длъжност.

Това е интересна, макар и относително малка, част от по-голям проблем, с който се сблъсква агенцията около присъстието на Тръмп в Белия дом.

Сикрет сървис, според USA Today, не разполага с достатъчно средства, за да финансира задълженията си по охраната, което се дължи основно на размера на семейството на Тръмп и усилията, което са необходими за охраняването на множеството им жилища.

Според директора на Сикрет сървис Рандолф Алес, над 1 000 агенти вече са достигнали федерално определяния таван на заплатите и надбавките за извънреден труд, които са разчетени за цялата година.

“Президентът има голямо семейство и нашите отговорности се налагат от закона,” споделя Алес пред USA Today, обяснявайки, че агенцията в момента се занимава с безпрецедентно голям брой хора, които трябва да охранява. За сравнение, предишният президент Барак Обама е имал 31 души, охранявани от Сикрет сървис, докато при Тръмп те са 42.

“Не мога да променя това. Тук не мога да проявя гъвкавост,” казва Алес.

Неговото предизвикателство е не само да охранява Тръмп, който пътува почти всеки уикенд до имотите си във Флорида, Ню Джърси или Вирджиния, но и да охранява децата на Тръмп, които пътуват по цял свят.

Преди да стане президент, Доналд Тръмп, разбира се, имаше какво да каже по отношение на Обама и неговите пътувания.

През 2011 г. той написа в Twitter: Защо Барак Обама и неговото семейство пътуват отделно до Мартас Винярд? Те обичат да харчат екстравагантно парите на данъкоплатците.

През 2014 г. той отново критикува Обама в микроблога като написа: Ние плащаме за пътуванията на Обама, за да може той да набира милиони, така че Демократите да управляват с лъжи. След това ние му плащаме и за това да играе голф.

Положението със заплащането на агентите е толкова сериозно, обясняват от USA Today, че директорът обсъжда вдигането на общото възнограждание под формата на заплати и извънреден труд с 27 000 долара на година до 187 000 долара поне за времето, докато Тръмп е в Белия дом.

Дори и да бъде одобрено това предложение, 130 агенти ще останат без пълното заплащане за стотиците часове, които вече са отработили.

Всяко посещение на Тръмп до курорта Mar-a-Lago във Флорида струва 3 млн. долара, тъй като от Сикрет сървис трябва едновременно да охраняват президента и да организират пропускателен режим за членовете и гостите на голф клуба.