Американският президент Доналд Тръмп обеща в понеделник да увеличи американското военно присъствие в Афганистан - стратегия, която означава удължаване на най-дългата война в американската история. Това вероятно ще прибави милиарди долари към разходите, пише CNN.

За момента общите средства, вложени в конфликта, се оценяват на 841 млрд. долара, показват данни на Антъни Корсман от Центъра за стратегически и международни изследвания.

Кордсман, който е бил консултант в Държавния департамент и в Пентагона по време на войните в Афганистан и Ирак, казва, че в данните е включен и поисканият бюджет от Тръмп за следващата година.

Според други изчисления, които вземат предвид по-широк набор от фактори, 16-годишните разходи възлизат на трилиони долари. Например, Нета Крауфорд, директор на Cost of Wars Project на университета Браун, смята, че общите разходи за войните в Ирак, Афганистан и Пакистан от 2001 г. насам приближават пет трилиона долара.

От тях около два трилиона долара са вложени само в Афганистан. Това включва и задълженията за някои бъдещи разходи.

Но дори тези главоломни суми изключват някои ключови разходи, като бъдещите лихви, които американците ще плащат за взетите кредити за финансиране на войната в Афганистан. Само те могат да прибавят трилиони долари към общата цена.

Макар че САЩ имат традиции с въвеждането на данъци по време на война за финансиране на конфликтите, тя беше нарушена с войните в Афганистан и Ирак, казва историкът Джо Торндайк. Конгресът не само не прие данък за финансиране на конфликтите, а вместо това гласува предложението на Джордж У. Буш за намаляване на данъците.

Споменатите два трилиона долара не включват и бъдещите разходи за министерството по въпросите на ветераните, свързани с Афганистан, или парите, платени от отделните щати за предоставените услуги на завърналите се ветерани.

Сметките варират значително, защото няма ясен начин за пресмятане на изразходваните средства за войни, определен от Белия дом или Конгреса.

И, разбира се, никакви финансови изчисления не могат да предложат мерило за истинската цена на войната – загубата на човешки живот от всички страни, както и физическите и психологическите увреждания, от които страдат оцелелите военни или цивилни.