Нетната миграция във Великобритания е намаляла до най-ниското си равнище в последните три години. Това се дължи на нарастващия броя на граждани на страни членки на ЕС, които напускат Острова заради гласуването за брекзит през юни м. г., пише ВВС.

Нетната миграция – разликата между хората, които влизат и излизат от Великобритания, е паднала с 81 000 души, до 246 000 в годината до март 2017 г. Над половината от тази промяна се дължи на спада в нетната миграция на гражданите на страни членки на ЕС, която е намаляла с 51 000 души.

Британското правителство е решено да ограничи нетната миграция под 100 000. Данните на Британската статистическа служба показват особено рязко нарастване със 17 000 души на заминаващите си граждани от т. нар. ЕС 8 страни – Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словакия и Словения.

„Резултатите показват, че резултатът от референдума за ЕС може да е оказал влияние върху решението на хората да мигрират в или извън Великобритания. Това важи особено за гражданите на страните членки на ЕС и на ЕС 8. Много е рано да кажем дали това е признак на дълготрайна тенденция“, заяви говорител на статистическата служба.

Данните показват още спад на имиграцията от всички страни и увеличаване на емиграцията.

Международната миграция за работа остава най-вероятната причина за преместване, отбелязва статистическата служба, но допълва, че сега хората е по-вероятно да се местят, ако имат сигурна работа, отколкото просто за да търсят работа.

„Никой не трябва да се радва на тези числа. Предвид факта, че в момента безработицата е на най-ниското си ниво в историята (4.5%), без тези три милиона граждани от ЕС, живеещи тук, Великобритания ще има остър недостиг на работна ръка“, заяви говорител на Institute of Directors.

„Признаците, че Великобритания става по-малко привлекателно място за живот и работа са притеснителни“, допълва той.

Матю Персивал, ръководител на отдел „Заетост“ в CBI, казва, че гражданите на страните членки на ЕС са дали „важен принос“ за икономиката. „Последните данни отразяват тенденция, която наблюдават много бизнеси – увеличаване на броя на гражданите на ЕС, които напускат страната.

Загубата на жизненоважни квалифицирани кадри тревожи всички нас, като подчертава важността на спешното предоставяне на сигурност на милиони служители и техните семейства“, изтъква Персивал.

Британското правителство публикува първите в историята данни exit checks – преброяване на всички хора, за които е известно, че са напуснали Великобритания.

За годината до март 2017 г. данните показват, че 97% от студентите извън страните членки на ЕС с виза за влизане във Великобритания са отговорили на условията на визата си, като или са напуснали Острова, или са останали в страната, като са удължили визата си.

Не е известно какво се е случило с останалите 3%, чиито визи са изтекли.

Данните показват още, че 95% от международните студенти или са напуснали в края на обучението си, или са получили разрешение да останат по някаква друга причина.

Тези неизвестни до този момент данни опровергават многократните твърдения, че международните студенти злоупотребяват с имиграционната система, за да остават нелегално във Великобритания.

Според министъра на вътрешните работи в сянка на лейбъристите Даян Абът това показва, че „дългата кампания на Тереза Мей за злепоставяне на международните студенти е основана на фантазии“.

Либералдемократите определиха спада на нетната миграция като „много тревожен брекзит на граждани на ЕС“ и заявиха, че правителството не е успяло да гарантира правата им да останат във Великобритания след брекзит.