Над нов материал на основата на дърво работят японски специалисти. От него те искат да създават автомобили. Както съобщават западните средства за масова информация, той ще бъде доста по-лек и доста по-здрав от метала.

Изследователи от университета в Киото, а също така специалисти от компаниите Denso Corp (най-големият доставчик на автокомпоненти за Toyota) и DaikyoNishikawa Corp работят над нановлакна целулоза с внедрена пластмаса.

За да се създаде този материал, е необходимо влакната на дървесната целулоза да се разбият на частици с размер около няколко стотни от микрометъра – или 0.001 милиметра.

Съгласно информацията на учените, новият материал ще е 5 пъти по-лек от метала и 5 пъти по-здрав. Отбелязва се, че крайно ниското тегло го прави изключително ценен за автомобилостроенето, където повишената маса остава един от основните проблеми.

Като следствие в по-леките електрически коли ще може да се слагат по-малки като количество скъпоструващи батерии.

Към настоящия момент производството на килограм от този специфичен материал струва около 9 долара. Според разработчиците към 2030 г. цената ще се понижи двойно.

За сравнение, сега килограм метал или алуминиеви сплави струва 2 долара. До 2025 г. цената на производството на карбонни елементи пък ще се понижи до 10 долара.

В наши дни дървото, като материал за конструиране на автомобили, се използва само от един производител – британската марка Morgan.