Милиардерът Марк Кюбан иска да се възползва от бума при криптовалутите, въпреки че нарече биткойна „балон”.

Кюбан планира да инвестира в компанията 1confirmation, пише Bloomberg. Фондът ще се опита да набере 20 млн. долара, като средствата ще бъдат вложени в компании, които се намират в начален етап на своето развитие.

Плановете предвиждат да се влага между 100 и 500 хил. долара в различни стартиращи компании, преди те да осъществят своето ICO (блокчейн способ за набиране на средства).

Тези пари ще помогнат на компаниите да развият своя продукт преди ICO-то им, обясни Ник Томайно от Runa Capital, който ще е друг от инвеститорите. Той е един от ранните служители в дигиталната борса за криптовалути Coinbase Inc.

Стартъп компаниите са набрали 1.8 млрд. долара по време на своите ICO-та, сочат данни на Coindesk.

Само в последната година на пазара излязоха доста фондове, инвестиращи в криптовалути, след като пазарната капитализация на всички надхвърли сумата от 100 млрд. долара. Сред тях са големи компании, като Polychain Capital, Blockchain Capital и Pantera Capital.

Само преди два месеца Марк Кюбан обяви в Twitter, че биткойнът е балон, което предизвика спад в цената му. Той все пак призна, че блокчейн технологията, стояща зад валутата, има голям потенциал.