Ароматът е нещо изключително. Той може да предизвика емоции и спомени по-бързо от зрението и звука.

Ароматът също оказва осезаемо въздействие върху настроението и опита на човек (всеки си спомня, ако е седял до някого, който има прекалено много или силен парфюм). Като се има предвид, че този аромат ни засяга толкова дълбоко, не е чудно, че парфюмната индустрия се очаква да достигне стойност от 45.6 милиарда долара до 2018 г.

Вижте 10-те най-скъпи парфюма в света и кое ги прави толкова ценни.

Озонът предизвиква уникална миризма при удар на светкавица. Това е толкова чисто. Бижутерът Джоел Розентал харесва тази миризма толкова много, че се опитва да я съхрани в бутилка - JAR Bolt of Lightening Perfume, който се продава за 765 долара на унция*.

Joy Parfum от Жан Пату е пуснат през 1936 г. За направата му са нужни 335 рози и 10 000 жасминови цвята, а една унция струва 800 долара.

Клайв Кристиан са на изключително високо парфюмерийно ниво. Техният "Клайв Кристиан № 1" струва 2 150 долара за унция. И освен аромата, бутилката също не е нещо, което трябва да се пренебрегне. Тя е изработена от оловен кристал и има карета с диамант, който тежи 0.3 карата.

Coco Mademoiselle, от колекцията на Chanel Les Grand Extraits, е описан като тежък, цветен, зрял аромат. И когато той се освободи, струва 4 200 долара на унция.

Когато излезе през 1998 г., Notorous Ralph Lauren можеше да се купи само в Harrods. Вдъхновен от "Стария Холивуд", той струва 1416 долара за унция.

Poivre е френската дума за пипер и е използвана за назоваване на парфюм от Parfums Caron, който е имал много пикантни нотки. Считан за уникален аромат и създаден през 1954 г., Caron Poivre струва 1 000 долара на унция тогава, което днес се равнява на около 8 975 долара.

24 Faubourg от Hermes излезе през 1995 г. и струва 1 500 долара на унция. Все още можете да го купите, но само на търг. Не е ясно дали формулата е все още една и съща.

Les Larmes Sacrees de Thebes на Baccarat означава "Свещените сълзи на Тива". Въпреки че цената на парфюма е 6 000 долара, по-голямата част е заради бутилката Baccarat, която е ръчно изработена и покрита с аметист.

Clive Christian е луксозна парфюмерийна къща, основана през 1999 г., когато дизайнерът Клайв Кристиан придоби Crown Perfumery, създадена през 1871 година. Ароматът Imperial Majesty струва 215 000 долара за бутилка от 16 унции и в аромата се включват двеста редки съставки.

Самата бутилка, макар и празна, струва съвсем не малко, предвид, че капачката е направена от диамант и е обшита със злато.

DKNY си сътрудничи с известния бижутер Мартин Катс, за да направи бутилка Golden Delicious Million Dollar Fragrance на стойност 1 милион долара. Съдържа почти 200 жълти сапфира, над 2 000 бели диаманта, розови ярки диаманти, 7-каратов овален сапфир, тюркоаз, розови диаманти, 3-каратов рубин и капачката е с 2.43 карата безупречен жълт диамант.

Преди да кажете обаче нещо за парфюма, имайте предвид, че приходите от търга, на който беше продаден, бяха дарени на фондация "Действие срещу глада".

* 1 унция (oz) = 28.3 грама